Varasodás
Lisztharmat
Almamoly
Tűzelhalás
Lisztharmat
Peronoszpóra
Botritisz
Feketerothadás
Scroll

Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

A korai varasodásnak és meggy moníliának nagyon kedvezőek a körülmények!

A hűvös, csapadékos időjárás ezen a héten is folytatódni fog. A várható napi maximum hőmérséklet 12 és 16 °C-ig között lesz, csapadékot a meteorológusok minden napra jósolnak. Az éjjeli minimum hőmérsékletek várhatóan +4°C és +6°C között lesz, fagyra nem kell számítanunk.

 

Az április 6 és 9. közötti fagyok tapasztalataim szerint a cseresznyében okoztak komoly károkat, ott akár 100%-os fagykárról is beszélünk, almában, meggyben nem találkoztam károsodott virágzattal.  Almában a hideg hatása miatt a már kint lévő levelek károsodtak, kissé barnultak hullámosak lettek, amik gazdasági kárt nem fognak okozni, a következő levelek már teljesen egészségesek lesznek.

 

Értesüléseim szerint az ország nyugati részén komoly károkat szenvedtek az ültetvények, elsősorban a csonthéjasok.

 

Védekezés virágzó kultúrában:

A gyümölcsösök virágzás állapotban vannak, a kijuttatott készítmények során fordítsunk különös figyelmet a méhek védelmére. Ne felejtsük el, hogy a gyomok virágzása esetén az ültetvény is ugyan úgy virágzó kultúrának számít, valamint azt, hogy a méhek nem csak a virágok nektárjait keresik fel hanem a levéltetvek mézharmatját is! Ezekben az esetekben ugyan olyan körültekintéssel kell eljárni a permetezések során, mintha a gyümölcsfák virágoznának.

Permetezéskor az alábbi feltételekre kell odafigyelnünk :  

  1.  virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény vagy a táblán levő gyomok és a tábla közvetlen szomszédságában levő növények virágoznak
  1.   ellenőrizni kell az adott készítmény méhvédelmi besorolását (nem csak a rovarölő szereknél, hanem a gombaölő és gyomirtó készítményeknél is)

 

méhekre nem veszélyes, illetve nem jelzésköteles készítmények esetén:  

Bármely időpontban végezhető a permetezés,

méhekre mérsékelten veszélyes készítmények esetén: 

A permetezéseket a csillagászati naplemente előtt egy órával kell megkezdeni és  legkésőbb este 11 óráig be kell fejezni. A kezelések az önkormányzat jegyzője felé bejelentés köteles.

méhekre kifejezetten veszélyes készítmények:

A virágzó kultúrákban és egyéb olyan esetben amikor a méhek látogatják az ültetvényt (a fent említett levéltetű mézharmat) nem használhatóak.

 

ALMA:

Jelenleg az alma, egérfül állapotban, illetve korai zöldbimbós állapotban van.

Betegségek:  

Almafa varasodás:

A következő héten az almafa varasodás fertőzésére komolyan kell számítanunk. A szóródás szinte mindegyik mintánkban elindult, ugyan kis mértékben, de jelen vannak az aszkospórák az ültetvényekben is, Tornyospálcán, Nyíregyházán, Bujon a korábbi vizsgálathoz képeset egyértelműen emelkedett a szóródó aszkospórák száma. Az elmúlt két hét hűvös volt, ami lelassított a spórák érési folyamatait. A hideg időjárás nem csak a gombák, hanem a gyümölcsösök fejlődését is lelassította, az előző évhez képest már kb. 7-10 nappal el van maradva az alma fenológiája.

A meteorológiai előrejelzések szerint ez a hét csapadékos lesz minden egyes napra jósolnak esőt. Számításaim szerint a varasodás erős fertőzésére lehet számítani, az aszkospórák már jelen vannak az ültetvényekben, a szóródásuk erősödni fog, illetve a fertőzéshez szükséges csapadék mennyisége is várhatóan meglesz.

Az első célzott varasodás elleni készítményeket ekkor kell kijuttatni. Javaslom, hogy ezen a héten (április 19-25.) kezdjük el a Faban 500 SC, Scala, készítmények használatát. Valószínűleg a kezeléseket nehezíteni fogja a szeles, csapadékos időjárás, illetve a felázott talaj. Amennyiben az infekciót (aszkospóra csírázása és növénybe jutása) - ami nagy valószínűséggel április 17-22 körül fog bekövetkezni - követően azonnal nem tudunk permetezni, nem kell aggódni a tünetek megjelenéséig még van időnk, a fontos, hogy ezen intervallumon belül védjük meg az almásainkat.

 

Aszkospóra szórós adatai 2021

helyszín/dátum

2021.04.02.

rügyduzzanat, néhol egérfüles állapot

2021.04.08.

egérfüles állapot

2021.04.16.

korai zöldbimbós állapot

Tuzsér

A termőtestek kb. felében már megértek az aszkospórák, szóródás még nincs

a szóródás elkezdődött,  vizsgálat során már találtunk pár szóródó aszkospórát, ami még nem jelentős

A szóródás nagyon kis mértékben de elindult

Nyíregyháza

nincs érett spóra, az aszkuszokban (tömlőkben) már ott vannak a spórák de nem érettek

nincs szóródás

A szóródás elindult közepes mértékben

Buj

nincs érett spóra, az aszkuszokban (tömlőkben) már ott vannak a spórák de nem érettek

nincs szóródás

A szóródás nagyon kis mértékben de elindult

Tornyospálca

éretlen termőtesetek, spórákkal még nem találkoztunk

nincs szóródás

A szóródás elindult, egyelőre még csak kevés spórával

Tiszakerecseny

A termőtestekben, a spórák kb. 10-20% érett, nincs szóródás

a szóródás elkezdődött,  vizsgálat során már találtunk pár szóródó aszkospórát, ami még nem jelentős

a szóródás stagnál ugyanolyan kevés spórát találtunk mint az elmúlt héten

Apagy

 

 

A szóródás nagyon kis mértékben de elindult

Tarpa

 

 

Közepes mértékű aszkospóra szóródás

 

 

Lisztharmat:

A lisztharmat az áttelelt fertőzött hajtásvégekről indítja a fertőzést, amennyiben még tehetjük érdemes a fertőzött hajtásokat eltávolítani

 

Réz tartalmú lemosó készítmények:

A  réztartalalmú szerek használatát már nem javaslom.

Javasolt gombaölő szerek:

  • Scala 0,8 - 1,1 l/ha + Delan Pro (0,8 - 2,25 l/ha)
  • Faban 500 SC (1,2 l/ha)

 

Állati kártevők:

Bimbólikasztó bogár

A bimbólikasztó bogár most kezdi el a tojásainak a lerakását, a kikelő lárva a most megjelenő virágbimbóba kezd el károsítani, természetesen ezekből a bimbókból már nem lesz virág. Sajnos nem tudunk hatékonyan ellene védekezni, javasoljuk, hogy fertőzött területeken ott, ahol a korábbi években is nagy kárt okozott használjunk kontakt rovarölő szereket.

 

 

Vértetű, pajzstetű:

 

Véleményem szerint az idei évben a vértetű nagyon meghatározó károsító lesz. Az elmúlt napokban végzett kertszemlék alapján megállapítható, hogy az idén sikerült a vértetveknek áttelelni a lombkorona szintben is. Erős fertőzés várható, főleg úgy, hogy nagyon nincs is hatékony védekezési lehetőség. A gyökérnyaki részeken áttelelt egyedek, várhatóan a hónap másik felében kezdtek el felmászni a fákra, ellenük még nem tudunk védekezni.

 

 

Pajzstetű:

A tél nagyon kedvezett a pajzstetű populáció áttelelésének, az éves eredményes védekezést úgy tudjuk megalapozni, ha most olajos lemosó készítményeket alkalmazunk. Az olajos készítmények nyugodtan használhatóak még egérfüles állapotban is. A vegetációban az olajos lemosó permetezések dózisa 1%.

 

Zöld alma levéltetű:

Az zöld alma levéltetű áttelelt tojásaiból most kelnek kis az un. ősanyák, amik a későbbi levéltetű populációk felállításáért felelősek. A védekezéseket érdemes most elvégezni, egy menetben a bimbólikasztó bogárral.

 

 

Almalevél pirosító levéltetű:

Az almalevél pirosító levéltetvek lassan megjelennek az ültetvényekben, a hideg időjárás kissé hátráltatja a fejlődését. A kártevőre jellemző, hogy foltokban szokott megjelenni nem találkozunk vele általánosan minden ültetvényben. A védekezéseket viszont időben kell elkezdeni, most még a károsító szabadon található a levélen, lassan kialakítja a kolóniáját és elkezd károsítani, a szívogatásoknak köszönhetően a levél torzul hólyagosodik és bepirosodik. Amikor már kialakul a tünet a levéltetű kolónia már ennek a védelmében folytatja a károsítását. Ekkor már nagyon nehéz ellenük bármit is tenni, javasoljuk, hogy a kezeléseket amennyiben szükséges még a levelek torzulása előtt kezdjük el.

 

Cserebogár, bundásbogár:

Még nem találkoztam velük várható, hogy a következő héten megjelenik.

 

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA:

A meggy most zöldbimbó, kezdődő fehérbimbós állapotban van.

 

Virágfertőző monília:

A meggy most érkezett el a legkritikusabb növényvédelmi helyzetéhez, a fehérbimbós állapothoz. Amint korábban már írtam a bibe ilyenkor teljesen nyitott a monília spóráinak a „befogadására”, amíg a megtermékenyülés be nem fejeződik, addig a meggy kimondottan veszélyes állapotban található. A meteorológiai előrejelzések folyamatos csapadékot jósolnak, ez kedvez a spórák fertőzésének. Nagyon erős fertőzésre számíthatunk.

Javasoljuk, hogy a Signum használatát kontakt gombaölőszerrel kiegészítve már akkor kezdjük el, amikor a virágokban éppen megjelennek a sziromlevelek, amikor a bimbó még zöldnek látszik, de már a közepe kezd kifehéredni.

Az idei évben a hatékony kezelés záloga az időben kijuttatott gombaölőszer lesz! A folyamatos csapadék miatt elképzelhető, hogy már ebben a kezdeti stádiumban is fertőzni fog a monília, amennyiben megkésünk a kezelésekkel, akkor a már megfertőzött virágok ellen nem tudunk semmit sem tenni. Ha csak a virágzás kezdetekor kezdünk el védekezni, elképzelhető, hogy a virágok nagy része már addigra megfertőződött.  A védekezések kezelésekor erre legyünk figyelemmel.

 

Javasolt növényvédő szerek gombás betegségek ellen:

  • Signum WG (0,75-1 l/ha) + kaptán hatóanyag

 

ŐSZIBARACK

Tafrinás levélfodrosodás:

 

A hűvös időjárás kifejezetten kedvez a betegség terjedésének, fejlődésének, az elhúzódó csapadékos hűvös időjárásnak köszönhetően a komoly fertőzésre számíthatunk. Az őszibarackban a tafrinás levélfodrosodás már a kis leveleken is megjelenhet sárgás-zöld elszíneződés, illetve levéltorzulás látható.

 

További szakmai tanácsokért, bizalommal keressenek:

Moravszki Gábor: 30/346-2848