Varasodás
Lisztharmat
Almamoly
Tűzelhalás
Lisztharmat
Peronoszpóra
Botritisz
Feketerothadás
Scroll

Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

Megjelentek a varasodás első levéltünetei!

A  levegő hőmérséklete ezen a héten és a jövő hét elején átlag alatt fog alakulni 20 °C vagy az alatti nappali maximumokkal. A csapadék valószínűségét az előrejelzések minden nap 70%-ra becsülik, ez nagy mértékben befolyásolja  a károsítók további fejlődését, fertőzési intenzitásukat.


Védekezés virágzó kultúrában:

A gyümölcsösök virágzás állapotban vannak, a kijuttatott készítmények során fordítsunk különös figyelmet a méhek védelmére. Ne felejtsük el hogy a gyomok virágzása esetén az ültetvény is ugyan úgy virágzó kultúrának számít, valamint azt hogy a méhek nem csak a virágok nektárjait keresik fel hanem a levéltetvek mézharmatját is! Ezekben az esetekben ugyan olyan körültekintéssel kell eljárni a permetezések során mintha a gyümölcsfák virágoznának.

Permetezésekkor az alábbi feltételekre kell odafigyelnünk:  

  •  virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény vagy a táblán levő gyomok és a tábla közvetlen szomszédságában levő növények virágoznak
  •  ellenőrizni kell az adott készítmény méhvédelmi besorolását (nem csak a rovarölő szereknél, hanem a gombaölő és gyomirtó készítményeknél is)

 

méhekre nem veszélyes, illetve nem jelzésköteles készítmények esetén:  

Bármely időpontban végezhető a permetezés,

méhekre mérsékelten veszélyes készítmények esetén: 

A permetezéseket a csillagászati naplemente előtt egy órával kell megkezdeni és legkésőbb este 11 óráig be kell fejezni. A kezelések az önkormányzat jegyzője felé bejelentés köteles.

méhekre kifejezetten veszélyes készítmények:

A virágzó kultúrákban és egyéb olyan esetben amikor a méhek látogatják az ültetvényt (a fent említett levéltetű mézharmat) nem használhatóak.

 

Terméskötődés fokozása

A virágzás vége felé járunk, a terméskötődés fokozására (bór tartalmú lombtrágyák), illetve sejtosztódás növelésre (gibberelin tartalmú készítmények) vagy alga tartalmú kondíció javításra szolgáló készítmények kijuttatásának az utolsó szakaszába értünk.

 

ALMA:

Jelenleg az alma, virágzás állapotban van.

Betegségek:  

Almafa varasodás:

Levélen már megjelentek az első tünetek, várhatóan ezen a héten vagy a jövő hét elején általánosan meg fognak jelenni az első varas foltok Ebben a stádiumban még elsősorban apró halván a levél színétől eltérő kissé világosabb foltokkal találkozhatunk a majd pár nap múlva számíthatunk a varasodásra jellemző bársonyos penészgyep kialakulására is.

A meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is csapadékos időjárásra számíthatunk ennek megfelelően várható hogy a varasodás fertőzési nyomása is növekedni fog. A permetezéseket folytatni kell, amennyiben a előrejelzéseknek megfelelően majdnem minden nap esni fog, akkor továbbra is a szűkített permetezési fordulókat javasoljuk.

A kezelésekre most már elsősorban a Dagonis-ra javasoljuk alapozni, mely egyben hatásos a lisztharmat ellen is.

A rezisztens almások esetében is javasoljuk, hogy a varasodás első fertőzése ellen védekezzenek, ne felejtsük, hogy a varasodás elleni rezisztencia valójában csak tolerancia, bármikor kialakulhatnak olyan gombatörzsek amelyek fogékonyak lehetnek a varasodás ellen. Érdemes legalább egyszer védekezni, hogy ne alakuljanak ki ilyen törzsek, ezzel az ültetvény hosszútávú gazdaságos kezelését is elősegítjük.

Lisztharmat:

A lisztharmat  elsődleges tünetei már megjelentek, sajnos ezek ellen kémiai úton nem lehet védekezni, a fertőzött hajtásokból előjövő fertőzött levelekről terjed a gomba az egészséges levelekre is

A védekezésre javaslom olyan készítmények használatát, amelyek hatásosak mind varasodás és lisztharmat ellen is (Dagonis)

Javasolt gombaölő szerek:

  • Dagonis (1-1,2 l/ha) A dózis meghatározása a lomkorona magasságától illetve sortávtól függ. 4m-es sortáv, 3m magas fák esetében 1 l/ha, 4m magasság felett 1,2 l/ha dózis javasolt. Kisebb sortáv, illetve magasabb fák  esetében a magasabb dózist, nagyobb sortáv, illetve alacsonyabb fák esetében az alacsonyabb dózis javasoljuk.
  • Scala 0,8-1,1 l/ha, + Delan Pro (2,5 l/ha)
  • Scala 0,8 1,1 l/ha + Polyram DF ( 2,25 kg/ha)

 

zelhalás:

Eddig a tűzelhaláshoz fertőzéséhez szükséges körülmények nem voltak optimálisak valószínűleg még fertőzés nem alakult ki. Viszont ez hamarosan változhat, az idei évben komoly tűzelhalásra is számíthatunk! Tekintettel arra, hogy a virágzás későn kezdődött és várhatóan el is fog húzódni a növényeink fertőzési kitettsége is fokozódik. A várható időjárás is kedvez a tűzelhalás fertőzésének a kialakulásához, meleg csapadékos párás időjárás, virágzáskor ez komoly veszélyforrás lehet. Javaslom, hogy azokban a kertekben, ahol eddig is problémát okozott a betegség fokozottan figyeljünk oda és a szükséges védekezést végezzük el

A korábbi hírlevelekben javasolt növény kondicionáló szerek használata már elkésett, pontosabban csak akkor javasoljuk kijuttatni, ha már korábban használtuk és az osztott kezeléseknek a sorra következő dózisát szeretnénk kijuttatni.

A védekezésre réz tartalmú szereket javasolunk, figyelembe véve azt, hogy ilyen állapotba a réz már perzselhet. A tünetek megelőzésére illetve a kezelésre eseti engedéllyel július 29-ig felhasználható a kasugamicin hatóanyag.

 

Magház penész megelőzésére:

Elsősorban a Starking fajtakörbe tartozó fajtáknál jelentkezhet betakarításkor a magházpenész, ennek megelőzésére sziromhulláskor javasoljuk a Bellis használatát 0,8 kg/ha dózisban

 

Állati kártevők:

Vértetű:

A vértetű kolóniák egyre jobban fejlődnek, a meleg időjárás kedvez a szaporodásuknak terjedésüknek, ne felejtsük el, hogy az idén könnyen áttelelt egyedek viszonylag hamar nagy létszámmal tudják indítani az idei évi fertőzéseket.

Levéltetvek:

Az zöld alma levéltetű illetve az almalevél pirosító levéltetű már megjelent az ültetvényekben a védekezések javasoljuk az első kolóniák ellen irányítani. Bármilyen növényvédőszerrel tervezünk védekezni az optimális kijuttatási időpont akkor van, amikor még a levelek nem deformálódtak. Az összezsugorodott, behajlott levelek védelmében a károsító át tudja vészeli a rovarölő szeres kezeléseket.

Cserebogár, bundásbogár:

A cserebogarak elterjedése nem egyöntetű a megyében de jelen vannak az ültetvényekben, javasoljuk, hogy elsősorban kontakt hatású rovarölő szerrel védekezzünk ellenük.

Almamoly:

Az almamoly idei első megjelenése teljesen eltér a korábbi évekétől, valószínűleg a hosszan elnyúló hideg időjárás miatt az első imágók megjelenése is elhúzódik, illetve az általunk ellenőrzött csapdák  teljesen eltérő adatokat mutatnak. Ajakon és Apagyon már megjelentek a csapdákban az első egyedek, más településeken még nem. A hőösszeg számításhoz a konzekvens fogások időpontját ezeken a településeken május 7-re lehet lehet megállapítani. A párzáshoz szükséges alkonyati optimális hőmérséklet Ajakon május 10-én és 11-én volt meg, Apagyon május 9-től van van meg, ez azt jelenti, hogy az első rajzás első párzása, tojások lerakása ezeken az időpontokban történt meg. A hőösszeg számítást ettől az időponttól kell majd kezdenünk.

 

Véleményem szerint az első célzott almamoly elleni kezelésekre még kb. egy hetet kell várni.

 

Almamoly csapdázás eredménye 2021.05.11.

 

első megjelenés dátuma

fogott egyedek száma 2021.05.11-én

Tuzsér

május 8

2

Ajak

május 2

12

Apagy

május 7

11

Zsurk

-

0

Buj

-

0

Kölcse

-

0

 

Almalevél aknázómoly:

Az aknázó molyok közül az almalevél aknázómoly első nemzedéke Apagyon rajzik, a csapdákban kb. 100 egyedet lehet megszámolni.

 

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA:

A meggy, cseresznye virágzás vége, sziromhullás állapotban van.

 

Virágfertőző monília:

A meggy már szinte teljesen megkötött, esetleg egyes kései virágoknál lehet még veszélyes a virágfertőző monília. Az időjárás kedvez a betegség tovább terjedésének elképzelhető, hogy a még érzékeny állapotban levő virágok esetében egy kései fertőzés is kialakulhat. A már korábban megfertőzött virágok ellen már nem tudunk mit tenni a gombaölő szeres kezelésekkel csak amíg el nem virágzott virágokat tudjuk megvédeni. A virágzás befejeztével a virágfertőző monília fertőzési időszaka befejeződik, a később megjelenő tünetek ellen kémiai védekezési módszer nincs.

Javasoljuk, hogy sziromhulláskor az utolsó célzott permetezéseket Signummal végezzük  el.

 

Javasolt növényvédő szerek gombás betegségek ellen:

  • Signum WG (0,75-1 l/ha)

 

Poloskaszagú szilvadarázs:

A poloskaszagú szilvadarázs kártétele most kezdődik, a darazsak a tojásaikat még a bibére teszik majd a kikelő lárvák befurva a gyümölcskezdeménybe károsítanak. A védekezést most javasoljuk elvégezni. A levéltetvek ellen használt felszívódó készítmények hatásosak ez ellen a károsító ellen is.

 

 

ŐSZIBARACK:

Tafrinás levélfodrosdás:

Az idei évben az őszibarack tafrinás levélfodrosodása nagyon nagy károkat okozott, köszönhetően a hosszú elhúzódó tavasznak. A levelek egyre vastagabbak és deformáltak lesznek mind addig amíg le nem hullanak. Ebben a stádiumban már nem tudunk védekezni a betegség ellen, meg kell várni míg a fertőzött levelek lehullanak és a helyüket átveszik az új levelek.

 

Moravszki Gábor: 30/346-2848