Varasodás
Monília
Lisztharmat
Lisztharmat
Peronoszpóra
Scroll

Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

Tömeges aszkospóra szóródás!

Azt hiszem elmondhatjuk, hogy az idei időjárás nagyon rendkívüli, korai kitavaszodás után hirtelen lehűlés majd a Húsvétra havazott, sose tapasztaltunk olyat, hogy a varasodás vizsgálatra elkülönített leveleket a hó alól kellene elővenni.

Tömeges aszkospóra szóródás!

Azt hiszem elmondhatjuk, hogy az idei időjárás nagyon rendkívüli, korai kitavaszodás után hirtelen lehűlés majd a Húsvétra havazott, sose tapasztaltunk olyat, hogy a varasodás vizsgálatra elkülönített leveleket a hó alól kellene elővenni. Az elmúlt hetekben több helyen is fagykár érte az ültetvényeket, ügyfeleink vegyes képet láttak, a cseresznye, őszibarack jobban megsínylette a hajnali fagyokat, az alma kevésbé, remélhetőleg, a termés mennyiségére nem lesz kihatással.

A hideg visszavetette a kultúrnövények fejlődését, de nem állította meg, az alma esetében a korai zöldbimbós állapotból kifejlett zöldbimbós stádiumba ment át.

Az elkövetkező hétre a meteorológiai előrejelzések felmelegedést, illetve csapadékot jósolnak a várható maximum léghőmérséklet 16-20 °C között lesz az éjszakai minimum hőmérséklet sem fog +3 °C (2023.04.16.) alá süllyedni, fagyveszély reméljük nem lesz. Csapadékot 04.14. és 04.19. közt minden napra jósolnak.

ALMA:

Az alma jelenleg zöldbimbós állapotban van.

Csenger, 2023.04.11.

 

Betegségek:  

Almafa varasodás:

Az almafa varasodás aszkospóráinak a szóródása az elmúlt héten a hideg idő következtében visszaesett, majd a 2023.04.06 - 09 között a hótakaró meg is állította, 04.10 - 11-én a csapadéknak illetve a felmelegedésnek köszönhetően már várható volt a spórák szóródása. 2023.04.12-én végeztük a következő aszkospóra szóródási vizsgálatot, ekkor már azt tapasztaltuk, hogy minden egyes mintánkban változó mértékben de összeségében elmondható, hogy nagy darabszámú aszkospórákat találtunk.

A csapadékeloszlást, illetve a levélfelületi nedvességet, hőmérsékletet figyelembe véve a számításaink szerint 2023.04.10 - 11-én a fertőzéshez szükséges minden tényező rendelkezésre állt, az askospórák csírázás és növénybe való bejutása ekkor nagy valószínűséggel bekövetkezett.

Javasoljuk, hogy felszívódó és kontakt készítményekkel védekezzenek. A meteorológiai előrejelzések szerint csapadék és felmelegedés várható, ennek következtében a fertőzési nyomás emelkedni fog, illetve a hőmérséklet emelkedésével a spórák csírázásához szükséges idő is jelentősen csökken. Az alma most kritikus helyzetben van a varasodás fertőzését tekintve, fontos, hogy a mostani veszélyes időszakban megállítsuk a betegség terjedését, ezért fokozott figyelmet fordítsuk az almafa varasodás elleni védekezésre, a helyes szerhasználatra. Javasoljuk a permetezési fordulókat a fertőzési nyomáshoz igazítani, amennyiben az előrejelzésnek megfelelően minden nap fog csapadék hullani, akkor a heti kétszeri kezelések indokoltak. Vegyük figyelembe azt is, hogy a lombfelület illetve az almafák zöldtömege napról napra növekszik, fontos, hogy a felszívódó szerek növényen belüli arányát ne engedjük felhígulni, illetve levélfelület növekedéssel párhuzamosan a kontakt készítmények fedése is biztosított legyen. Ezért is szükséges a permetezési fordulók szűkítése.

Javasolt készítmények:

  • Faban 500 SC (1,2 l/ha)
  • Scala (0,8 l/ha) + DelanPro (2 l/ha) / Polyram DF (2,5 kg/ha)
  • Revyona (1,5 l/ha) + DelanPro (2 l/ha)

 

 Aszkospóra szórós adatai 2023

 helyszín/dátum

2023.03.20.

rügydúzzanat

2023.03.26.

egérfül, kezdeti zöldbimbó

2023.03.31.

kezdeti zöldbimbó

2023.04.12.

kifelett zöldbimbó

 Ajak

termőtestek éretlenek, nincs szóródás

közepes mértékű aszkospóra szóródás

kis mennyiségű aszkospóra, a szóródás  intenzitása csökkent

tömeges aszkospóra szóródás

 Nyíregy-háza

termőtestek éretlenek, nincs szóródás

aszkospóra szóródás még nincs

az aszkospóra szóródása még nem indult el

kis mennyiségű aszkospóra

 Tuzsér

termőtestek éretlenek, nincs szóródás

közepes mértékű aszkospóra szóródás

kis mennyiségű aszkospóra, a szóródás  intenzitása csökkent

tömeges aszkospóra szóródás

 Buj

termőtestek éretlenek, nincs szóródás

aszkospóra szóródás még nincs

Az aszkospórák szóródása elindult

tömeges aszkospóra szóródás

 Tarpa

termőtestek éretlenek, nincs szóródás

közepes mértékű aszkospóra szóródás

kis mennyiségű aszkospóra, a szóródás  intenzitása csökkent

tömeges aszkospóra szóródás

 Német-   falu (Zala megye)

 

 

mintánként néhány aszkospóra található

közepes mennyiségű aszkospóra szóródás

 

 

Lisztharmat:

A lisztharmat primer fertőzése már látható jelenleg a fertőzött rügyekből fertőzött hajtások fejlődtek ki, ezek ellen kémiai úton nehezen lehet védekezni a legjobb, ha eltávolítjuk ezeket a hajtásvégeket.

 

Állati kártevők:

Bimbólikasztó bogár

A hideg időjárás is hatással volt a bimbólikasztó bogár terjedéséhez, lelassította a kártételt. Jelenleg az alma most van a legkitettem stádiumban a kártevő most rakja le a tojásait a zöld virágbimbókra, a fertőzött területeken most indokolt a védekezés.

 

Védekezési lehetőségek:

  • A bimbólikasztó bogár a tojásait a bőrszövet alá rakja, ezért nem tudunk ellene hatékonyan olajos lemosó szerekkel, illetve narancsolajjal védekezni
  • A felszívódó készítmények azért nem hoznak jelentősebb eredményt, mert nincs lombfelület, ahol fel tudnak szívódni.
  • Egyedüli megoldás a kontakt szerekkel történő imágók elleni védekezés,

 

 

Zöld almalevéltetű

A levéltetvek áttelelő egyedei (ősanyák) már előfordulhatnak a kinyílt rügyekben a kis levélkezdemények védelmében, a szívogatást már elkezdik. Hőmérséklettől függően az első telepeiket ki fogják alakítani, hangyákat már lehet látni a hajtásvégeken, amik már a levéltetveket látogatják, illetve segítik a kolóniák kialakításában.

 

Levélpirosító  almalevéltetű

A kártételük már megjelent az ültetvényekben, a kis leveleken már kis mértétkű torzulásokat tapasztalhatunk, a későbbiekben a szívogatásnak megfelelően felhólyagosodott kezdetben narancssárga, majd élénkvörös levéltorzulások fognak kialakulni. Az ellenük való védekezés kulcsa az időben történő kezelések, mielőtt a levelek torzulnának azelőtt kell elvégezni a permetezéseket, később az összehajlott, felhólyagosodott levelek védelmében már nehezen tudunk ellenük hatékonyan védekezni.

 

Vértetű:

A lomkorona szinten áttelelt vértetű kolónia elkezdte a károsítását, még most a védelmet biztosító vatta szerű viaszképződmények nem teljesen alakultak ki, ezért könnyebben tudunk ellenük védekezni, javasoljuk, hogy használjuk ki ezt az időpontot, hiszen később ez már meg fogja akadályozni a rovarölő szerek hatását. A kezelésekhez mindenképp kontakt készítményeket javaslunk, hiszen a kártevő most a fás részeken károsít, ahova a felszívódó rovarölő szerek nem jutnak el. Fontos, hogy a permetező légáramát úgy állítsuk be, hogy a gallyak alsó részére is juttasson permet levet, a kártevő többnyire itt található.

 

Pajzstetű:

Erősen fertőzött ültetvényekben használhatunk még növényolajakat, de már csak nyári hígításban (1%-os töménységben), virágzáskor már ne használjuk, eltömítheti a pollentömlőket.

 

Sodrómolyok:

A növényfelület növekedésével illetve a felmelegedéssel lassan megjelennek a sodrómolyok lárvái (ligeti sodrómoly, dudva sodrómoly). Komoly kártételre nem kell számolnunk, hiszen ekkor a gyümölcsösök lombfelülete nagy mértékben növekszik, a károsított levelek helyet hamar új növekszik. Célzottan ellenük védekezni nem szükséges.

 

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA:

A meggy most fajtától függően zöldbimbós, kezdeti fehérbimbós állapotban van.

Virágfertőző monília:

A virágfertőző monília elleni védekezésünk legfontosabb állomása a fehérbimbós állapot. Fontos hogy a betegség ellen hatékonyan akkor tudunk védekezni, ha már akkor védekezünk amikor az első fehér bimbók megjelentek, ebben az állapotban a bibeszár már nyitott a gombaspóra könnyen tud fertőzni. Tekintettel arra, hogy az elkövetkező napokban csapadék illetve magas páratartalom várható, így minden adott lesz a virágfertőző monília betegség fertőzéséhez.

Javasoljuk, hogy az első fehér ballonos virágok megjelenésekor már kontakt és felszívódó készítményekkel védekezzünk. Amennyiben lekéssük és már fertőződnek a virágkezdemények, akkor már utánna nem tudjuk megvédeni a virágokat. Javasoljuk, hogy a fehérbimbós állapot - virágzás között folyamatosan az időjárási tényezőkhöz igazodva  kétszer vagy háromszor védekezzünk.

Javasolt készítmények:

  • Signum WG (1kg/ha)
  • Revyona (1,5 l/ha)

ŐSZIBARACK

A hosszan tartó hideg nyirkos időjárás nagymértékben elősegíti az őszibarack tafrinás levélfodrosodás betegség terjedését. Várható, hogy az idei évben a szokottnál nagyobb intenzitással fog a betegség megjelenni. A védekezéseket most javasoljuk elvégezni.

Javasolt készítmények:

  • Delan 700 WG (0,75 kg/ha)
  • Revyona (1,5 l/ha)

 

 

További szakmai tanácsokért, bizalommal keressenek:

Moravszki Gábor: 30/346-2848