Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

Jégverés, lecsengő lisztharmat, felkészülés a botritisz szezonra

Heves esőzések, özönvíz, szélvihar, szupercellák, jég… Július 8-a óta minden előfordult. Az aszály ugyan mérséklődött, de sokhelyütt nem ilyen áron vártunk erre. A hirtelen lehulló víz óriási károkat okozott- és jelentős része sajnos lefolyt a területekről.

Heves esőzések, özönvíz, szélvihar, szupercellák, jég… Július 8-a óta minden előfordult. Az aszály ugyan mérséklődött, de sokhelyütt nem ilyen áron vártunk erre. A hirtelen lehulló víz óriási károkat okozott- és jelentős része sajnos lefolyt a területekről. A jég leszüretelte a termést, megsebesítette a hajtásokat. Július 9-én és 16-án jeleztek jelentősebb jégkárt a Tatai-medencéből (Neszmélyi Borvidék Tata, Baj, Neszmély, Dunaszentmiklós, Szomód, Süttő környéke). Itt diónyi, tenyérnyi nagyságú jég hullott a hirtelen kialakult, 15 km magasságban képződött szupercellából. A kár mértéke 30-70%. Azóta a sebek szépen begyógyultak, a sérült bogyók beszáradtak, de a veszteség óriási. Ezen kívül a Szekszárdi Borvidék középső részén sújtott jég, 15-30% terméskiesést okozva, illetve július 16-án Kunfehértón 2 havi csapadék esett le hirtelen, jéggel vegyítve. Ott dolgozó kollégánk – Mérai Imre - ilyen vihart még sosem tapasztalt. Az északi területeket sem kímélte az időjárás – Aldebrő, Maklár, Eger, Síkhegy, Ostoros és Szomolya  ültetvényeiben is károkat okozott a jég.

Ha a 30 napos viszonylatban tekintünk vissza, akkor a legtöbb borvidéken +10 – 110 mm-rel több eső esett az átlaghoz képest. A hőmérséklet + 2-3 C°-kal magasabb, mint korábban. Ez jórészt a július elejétől kezdődő kánikulának köszönhető, azóta az átlag hőmérséklet csökkent 21-24 C°-ra. Érdemes a táblázatban a BASF iMetos készülékei által mért adatokat összehasonlítani. Az elmúlt 2 hétben a leghűvösebb a Soproni-, Pannonhalmi-, Neszmélyi-, Etyeki Borvidéken volt. Több területen meghaladta a 100 mm-t a lehullott csapadék! Így Kőszegen, Győrszemerén, Győrújbaráton, Villányban, Diósviszlón. Másutt is jelentős eső esett, 40-70 mm mennyiségben. Kivételt képez ez alól az Alföld és ÉK-Magyarország, bár itt is előfordultak helyi záporok. Továbbra is tartja magát az aszály a Kunsági borvidék déli részén, a Csongrádi borvidéken, az Etyek-Budai és a Neszmélyi borvidék egy részén, valamint Tokaj-Hegyalján.

 

Fenológia:

A fürtzáródás befejeződött, a zsendülés kezdetén tart a legtöbb szőlőfajta. Már sehol sincs az az egy hónapos elmaradás, amit a tavaszi hideg okozott! Igaz, két évvel ezelőtt ma, július 27-én amikor ez az előrejelzés íródik, már szüretelték az Irsai Olivért. Ahol nem érte sérülés a fürtöket, ott szépen bezáródtak, egészséges, fejlett bogyókkal. Sajnos a jég sújtotta fürtök esetében a sérült, beszáradt bogyók botritisz-veszélyforrást jelenthetnek a továbbiakban.

A csonkázásokat befejezték. Akik, korábban csonkáztak és kaptak némi csapadékot is, ott már a második csonkázásra készülnek. A soraljak gyomirtása zajlik az eső hatására hirtelen megnőtt gyomok ellen. Igaz, sokhelyütt az erős szélben nem tudják elvégezni időben ezt a munkát. A sorközök kaszálása vagy kultivátorozása is folyamatos. A kultivátor után, ha megoldható egy könnyű hengerrel zárjuk a talajt, így a talaj mélyebb rétegeiből gőz formában felfelé áramló talajnedvesség a hengerrel tömörített rétegnek köszönhetően nehezebben „lép ki” a talajból és ott tovább megőrződik. Ha lehet a tárcsát mellőzzük, mert mélyebben szárítja a talajt, mint a kultivátor.

A Magyar Állakincstár honlapján megjelent az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés kifizetési kérelmének benyújtási határideje (szőlész berkekben: „kabóca pályázat”). 2021. július 30. - augusztus 15.-ig töltsük fel a szükséges dokumentumokat. További részletek:   

https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/fooldal/-/journal_content/56/20182/10214487?refererPlid=20185&controlPanelCategory=current_site.content

 

 

Kórokozók:

Lisztharmat:

A fertőzésveszély mértéke 100%. Továbbra is a több területen ez a betegség okozza a legnagyobb problémát. Ott, ahol a lombot nem sikerült megvédeni a lisztharmat ellen, a konídium-telep már a bogyók felületén is megjelent. A kén, a lemosó jellegű kezelések javíthatnak ezen- de lisztharmat ellen a legfontosabb mindig a megelőzés és a lomb védelme. Ha fürtzáródásig meg tudjuk védeni a szőlőnket, utána már a bogyón nem fog problémát okozni a lisztharmat. Figyelni kell azonban a lombra ezután is, hiszen fel tud szaporodni a friss hajtásokon, leveleken- megalapozva ezzel a jövő évi fertőzés mértékét.

 

Peronoszpóra

Az esőzések ellenére sehonnan nem jeleztek kollégáink komolyabb fertőzést. Gyöngyös és Eger környékén, valamint Mádon elvétve előfordul peronoszpórával fertőzött fürt. Valószínűleg a szárazabb tél és a tavaszi- nyár eleji aszály következtében az oospórák beszáradtak, a fertőzés nem tudott elindulni, majd így felszaporodni sem.

 

Botritisz

Az esőzések és jég ellenére a botritisz jelentősebb kárt még nem okozott. Ahogy a bogyók cukortartalma növekszik, erre azonban egyre nagyobb lesz az esély- így fokozott figyelemre van szükség! Botritisz elleni védekezés esetében a növényvédőszer önmagában kevés, itt kell a leginkább betartani a helyes fitotechnikai műveleteket (laza lombfal, időben végzett csonkázás, hónaljazás), a talajmunkákat (sorköz kaszálása/művelés, soralj tisztán tartása) és a tápanyag-pótlásra is ügyelni kell (Ca-tartalom!).

 

Feketerothadás:

A május-júniusi levéltünetek óta a fürtökön csak kevés helyütt jelent meg. Háztáji szőlészetekben inkább előfordul.

 

Kártevők

A tarka szőlőmoly rajzik, amerikai szőlőkabóca elvétve fordul elő. Az Esca tünetei már jól láthatóak a beteg tőkéken. Ezeket érdemes vagy visszavágni és megújítani, de még így is nagy az esély, hogy a betegség fennmarad. A legjobb kivenni a beteg tőkéket és újat telepíteni. 

Szőlővédelmi javaslat

Az emúlt időszakban jelentős felületen szenvedett a szőlő jégverést. Ilyen esetben, ha az időjárás szárazra fordul, az sokat segít a sebek beszáradásán. Mégis legyünk körültekintőek, mert ezek a beszáradt sebek lesznek a kiindulópontjai egy későbbi szürkepenészes rothadásank. Ilyen esetekben két okból is érdemes speciális botritisz elleni készítményt kijuttatni. A jégverést követően egy Scala-val végzett kezelés egyrészt segít a fakórothadást megelőzni, másrészt a rendkívül jól gázosodó Scala képes a fürt legbelső részébe is bejutni a magas gáztenziója miatt és a botritisz elleni hatását kifejteni.

 

 

Lisztharmat ellen:

Kumulus S:    4 kg /ha   (házikerti dózis: 160 g / 10 liter víz). Koncentrációban: maximum 2%-os (maximum 200 g / 10 liter víz)!

 

Peronoszpóra ellen:

Soriale: 3 vagy 4 l/ha +Réz hatóanyag

Botritisz ellen: Scala (1,75 kg/ha)

Honlap újdonság: Szőlészeti menedzser a Defenso oldalon!

Kövesse a termelési költségeit és gazdasága jövedelmezőségét a legújabb fejlesztésünkkel!

www.defenso.hu > Kalkulátorok > Szőlészeti menedzser

 

2021. július 27., BASF Hungária Kft. Agrodivízió

Szőlővédelmi állomáshálózatunk és betegség térkép (07.27-ig)

 

 

Képek:

1-2. kép: Juhfark, Balatoncsicsó (Fotó: Vizer Bence), Cabrnet sauvignon fürtzáródáskor, Lakitelek (Fotó: dr. Vanó Imre)

 

3-4. kép Súlyos jégkár Kunfehértón. Fotó: Mérai Imre

    

5-6. kép: ESCA levéltünetei Mátrai borvidék, Revyona technológiai kísérletünk Lakitelken Fotó: dr. Vanó Imre

 

7. kép A BASF standja a VitiTech szőlészeti bemutatón (Balatonlelle-Rádpuszta), lakitelki szőlővédelmi bemutató László Géza ültetvényében  Fotó: dr. Vanó Imre