Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

Kapcsolódó videók

Kövesse fejlesztőmérnökeink videós növénykórtani elemzéseit és előrejelzéseit!A szőlő növényvédelme 2017-ben Szepsy Istvánnál

A szőlőtermesztők és növényvédelmi szakemberek legnagyobb örömére 2017-ben megérkezett a BASF új szőlőlisztharmat-specialistája, a Sercadis®. A Sercadis® hatóanyaga a Xemium®, tudományos nevén a fluxapiroxád. Szepsy István és családja Mád központtal 6 településen egy 65 hektáros szőlőbirtokot igazgat. A borkészítését, a forgalmazását a család együtt végzi. Videónkban a szezon végéhez közeledve mesél a 2017-es évről, a kihívásokról, részletesen elemzi a végigvitt növényvédelmi programot. A lisztharmat elleni védekezésben a korábbi gyakorlattól eltérően a preventív módszer mellett döntött, a BASF ajánlásának megfelelően első és harmadik permetezéskor a Sercadis®-t használta. 

Sercadis®: Mindig egy lépéssel a lisztharmat előtt

A kórokozó biológiájának magas szintű ismerete, a kiemelkedő tudású fungicidek megalkotása együttesen lehetővé tették, hogy a korábbi években rutinná vált növényvédelmi technológiákat egy magasabb szintű védelem biztosítása érdekében teljes mértékben újragondoljuk és átalakítsuk. Szakértőink évek óta hangsúlyozzák, hogy a lisztharmatjárvány kialakulásában a primer fertőzésnek döntő jelentősége van. Amennyiben valamilyen gombaölő szeres beavatkozással hatással vagyunk a primer fertőzés alakulására, változtatni tudjuk a járvány erejét. Szabadföldi kísérleteik során annak jártak utána, hogy van-e olyan fungicid amely képes a minimális szintre csökkenteni, vagy akár megszüntetni az indulófertőzést.

Új hatóanyag, új technológiai lehetőség a szőlő lisztharmat elleni védelmében– Sercadis®

Már a fejlesztési munka legelején kiderült, hogy a Sercadis® nem csupán egy átlagos gombaölő szer. Mindamellett, hogy alacsony hektárdózis, rugalmas felhasználhatóság és kiemelkedő hatékonyság jellemzi, ez a fungicid arra is lehetőséget ad, hogy teljes egészében újragondoljuk a szőlőlisztharmat elleni védekezést. Az elmúlt évek során szabadföldi kísérleteinkben elsősorban azt vizsgáltuk, hogy a Sercadis®-szal végzett célzott védekezéssel milyen eredményt érhetünk el a közvetlen bogyóvédelemben és hogyan tudjuk befolyásolni lisztharmatgomba inokulumképzését. Videónkban ízelítőt adunk néhány ilyen kísérletről.