Varasodás
Monília
Lisztharmat
Lisztharmat
Peronoszpóra
Scroll

Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

Szőlővédelmi előrejelzések

Folyamatosan frissülő szöveges, videós előrejelzések, műszeres agrometeorológiai állomásadatok Magyarország borvidékeiről

Iránymutatás a szőlővédelemben

Célunk a Defenso életre hívásával, hogy a sikeres növényvédelem kivitelezése ne termelési kockázatot jelentsen, hanem egy elérhető technikai minimum legyen. A Defenso egy ingyenesen hozzáférhető „iránytű” a szőlővédelemben 2018-ban a BASF-től.

Szöveges előrejelzés

Végéhez közeledő szüret

A szüret a legtöbb borvidéken befejeződött, vagy a héten zárul. Összefoglaljuk kollégáink tapasztalatait és megjelenítjük az elmúlt három hét meteorológiai adatait.

Állomás adatok

Az alma- és szőlőültetvényekben telepített mérőállomás és mérésadatgyűjtő hálózatunk a széles körben ismert iMETOS készülékeken alapszik. Az adatmegjelenítés és rögzítés megbízható, külső tápellátást nem igényel, még a legzordabb téli időjárás esetén is folyamatosan szolgáltatja az adatokat.

Kapcsolódó videók

A szőlő növényvédelme 2017-ben Szepsy Istvánnál

A szőlőtermesztők és növényvédelmi szakemberek legnagyobb örömére 2017-ben megérkezett a BASF új szőlőlisztharmat-specialistája, a Sercadis®. A Sercadis® hatóanyaga a Xemium®, tudományos nevén a fluxapiroxád. Szepsy István és családja Mád központtal 6 településen egy 65 hektáros szőlőbirtokot igazgat. A borkészítését, a forgalmazását a család együtt végzi. Videónkban a szezon végéhez közeledve mesél a 2017-es évről, a kihívásokról, részletesen elemzi a végigvitt növényvédelmi programot. A lisztharmat elleni védekezésben a korábbi gyakorlattól eltérően a preventív módszer mellett döntött, a BASF ajánlásának megfelelően első és harmadik permetezéskor a Sercadis®-t használta. 

Új hatóanyag, új technológiai lehetőség a szőlő lisztharmat elleni védelmében

Már a fejlesztési munka legelején kiderült, hogy a Sercadis® nem csupán egy átlagos gombaölő szer. Mindamellett, hogy alacsony hektárdózis, rugalmas felhasználhatóság és kiemelkedő hatékonyság jellemzi, ez a fungicid arra is lehetőséget ad, hogy teljes egészében újragondoljuk a szőlőlisztharmat elleni védekezést. Az elmúlt évek során szabadföldi kísérleteinkben elsősorban azt vizsgáltuk, hogy a Sercadis®-szal végzett célzott védekezéssel milyen eredményt érhetünk el a közvetlen bogyóvédelemben és hogyan tudjuk befolyásolni lisztharmatgomba inokulumképzését. Videónkban ízelítőt adunk néhány ilyen kísérletről.