Szőlővédelmi előrejelzések

Folyamatosan frissülő szöveges, videós előrejelzések, műszeres agrometeorológiai állomásadatok Magyarország borvidékeiről

Iránymutatás a szőlővédelemben

Célunk a Defenso életre hívásával, hogy a sikeres növényvédelem kivitelezése ne termelési kockázatot jelentsen, hanem egy elérhető technikai minimum legyen. A Defenso egy ingyenesen hozzáférhető „iránytű” a szőlővédelemben 2018-ban a BASF-től.

Aktuális előrejelzés

A „szomorkás” őszelő rontott a minőségi kilátásokon

Nem ilyen szeptemberről álmodtunk. A vörösborok minősége azért – a forró, napos nyárnak köszönhetően – így is jobb lehet, mint 2013 óta bármelyik esztendőben is volt, de az igazi csúcsévek (2000, 2003, 2007, 2009, 2011, 2012) szintjét valószínűleg nem éri majd el. Ahhoz kellett volna egy átlagosnál nem rosszabb szeptember is. Ez az idei azonban – borászszemmel nézve – alatta maradt az átlagosnak, különösen, ami a második felét illeti.

Műszeres adatok

Az alma- és szőlőültetvényekben telepített mérőállomás és mérésadatgyűjtő hálózatunk a széles körben ismert iMETOS készülékeken alapszik. Az adatmegjelenítés és rögzítés megbízható, külső tápellátást nem igényel, még a legzordabb téli időjárás esetén is folyamatosan szolgáltatja az adatokat.

Videós előrejelzések

A szőlő növényvédelme 2017-ben Szepsy Istvánnál

A szőlőtermesztők és növényvédelmi szakemberek legnagyobb örömére 2017-ben megérkezett a BASF új szőlőlisztharmat-specialistája, a Sercadis®. A Sercadis® hatóanyaga a Xemium®, tudományos nevén a fluxapiroxád. Szepsy István és családja Mád központtal 6 településen egy 65 hektáros szőlőbirtokot igazgat. A borkészítését, a forgalmazását a család együtt végzi. Videónkban a szezon végéhez közeledve mesél a 2017-es évről, a kihívásokról, részletesen elemzi a végigvitt növényvédelmi programot. A lisztharmat elleni védekezésben a korábbi gyakorlattól eltérően a preventív módszer mellett döntött, a BASF ajánlásának megfelelően első és harmadik permetezéskor a Sercadis®-t használta. 

Új hatóanyag, új technológiai lehetőség a szőlő lisztharmat elleni védelmében

Már a fejlesztési munka legelején kiderült, hogy a Sercadis® nem csupán egy átlagos gombaölő szer. Mindamellett, hogy alacsony hektárdózis, rugalmas felhasználhatóság és kiemelkedő hatékonyság jellemzi, ez a fungicid arra is lehetőséget ad, hogy teljes egészében újragondoljuk a szőlőlisztharmat elleni védekezést. Az elmúlt évek során szabadföldi kísérleteinkben elsősorban azt vizsgáltuk, hogy a Sercadis®-szal végzett célzott védekezéssel milyen eredményt érhetünk el a közvetlen bogyóvédelemben és hogyan tudjuk befolyásolni lisztharmatgomba inokulumképzését. Videónkban ízelítőt adunk néhány ilyen kísérletről.