Varasodás
Lisztharmat
Almamoly
Tűzelhalás
Lisztharmat
Peronoszpóra
Botritisz
Feketerothadás
Scroll

Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

Szőlővirágzásra újra itt a feketerothadás

Végre elértük a nyári középhőmérsékleteket. A szőlő rendkívül gyors növekedésnek indult és elkezdődött a virágzás is, de a meleg nemcsak szőlőnek kedvez. A májusi csapadék megalapozta a feketerothadás fertőzéseket és most a nyári melegben a lappangási periódusa gyorsan letelt és több borvidéken előjöttek a tünetek is.

Időjárás, talajok

Az átlaghőmérséklet 16-18 °C, mely 5 napos átlagban +1 fokos, míg 10 napos átlagban -1 °C-os eltérést mutat az elmúlt évek átlagához képest. Az elmúlt tíz napban 0-20 mm csapadék hullott, a részleteket a táblázat mutatja. A talaj 0-100 cm rétegében a májusi esőzések ellenére is 40-70 mm a nedvesség hiánya. A 70 mm körüli értékek Soproni borvidéken, Tokaj-Hegyalján valamint  Balatonboglári-, Szekszárdi-, Tolnai-, Villányi- és a Pécsi borvidéken. A 24 órás párolgás a BASF 10 napos agrometeorológiai előrejelzése alapján napi 3-4 mm.

 

Fenológia

Fürtmegnyúlás – virágzás állapota. A meleg időjárásnak köszönhetően rendkívüli intenzitással növekszik a szőlő. A nappali maximumok több állomáson elérték vagy meghaladták a 30°C-ot (Báta). Sárospatak Király-hegyen éjszka sem csökkent 18-19°C alá. Ezek a körülmények rendkívül kedvezőek nemcsak a szőlő növekedésének, hanem a kórokozók biológiáját is felgyorsítja. A 3 hetes lemaradásból már csak 7-10 napnyi eltérés maradt az előző évekhez viszonyítva. Nagy viszont az különbség az országon belül. Nyugat-Dunántúlon, ahol jóval hidegebb volt az április-május (Kőszeg, Sopron környéke), még nem virágzik a szőlő. Dél-Balaton, Szekszárd- Villány környékén viszont június 8-án megindult a virágzás. Az Alföldön a Kunleány már virágzik a többi fajtánál jövő hétre várható a virágzás. Az északi borvidékeken is közvetlen virágzás előtt állunk, ám a hajtások csaknem mindenütt a felső huzalokat súrolják.

Szőlővédelmi állomáshálózatunk és betegség térkép (06.10-ig)

 

 

Kórokozók

Lisztharmat: már a harmadik nemzedéknél tart

A szőlő lisztharmat 3. nemzedékének konídiumai fűződnek le. A lisztharmat fertőzés tág hőmérsékleti intervallumon bekövetkezik (10-32°C között), tehát a körülmények a gomba számára továbbra is kedvezőek. Ne feledjük, őszig 12-15 nemzedék is kifejlődhet, ha hozzávetőlegesen 14 napos generációváltással számolunk. Mégis a bogyók védelme szempontjából a zsendülés fenológiai fázisig kell eljutnunk, mivel onnan már „csak” a levél marad fogékony a kórokozóval szemben. A zsendülés jelenlegi állapot szerint 40-50 nap múlva következhet be a korai fajtáknál, tehát most virágzás elején, majd fürttisztulásnál - amikor a legérzékenyebb a fiatal bogyó – mindenképp tartsuk a rövid permetezési fordulót (10-12 nap) és használjuk a felszívódó készítményeket lisztharmat ellen. További részletek a hatóanyagválasztás fontosságáról az előrejelzés alján lesz olvasható. Több helyről jeleztek zászlós hajtásokat a kollégák, róluk spórák tömkelege képződik és fertőzhet, ha lehet, távolítsuk el őket! A fertőzésveszély mértéke 100%!

1. ábra: A lisztharmat konídiumos alakjának fertőzésveszélye Tatán

Peronoszpóra

Az előző előrejelzésünkben írtuk, hogy egri és bükki állomásaink már jelezték a fertőzés létrejöttét. Itt kollégánk meg is találta a peronoszpóra tüneteket, igaz annak gyakorisága nem nagy. Tokaj-Hegyaljáról egy észlelésünk van eddig. Ezzel práhuzamosan Balatonboglár környékén is kedvezőek voltak a körülmények, onnan is kaptunk észlelést (Szőlőskislak) elszórtan peronoszpóra olajfoltokról. A fent említett területeken legyünk nagy körültekintéssel, mert ezek a gócok elindítói lehetnek egy nagyobb fertőzésnek, ha csapadékosabbra fordul az időjárás a továbbiakban. 

Feketerothadás:

A feketerothadásnak kedvező környezeti feltételeket gyakran emlegetjük úgy, hogy amilyen időjárás kedvez a peronoszpórának, az feketerothadásnak is. Ez így is van, egy különbség azonban van, mégpedig a feketerothadás fertőző anyagának telelése. Minden olyan körülmény, ami az előző évi fürtmúmiák fennamaradását segítik (kombájnos szüret, mertszés során fennmaradt beteg kocsányok, elhanyagolt szomszéd szőlő) ott rögtön rajtvonalról indul a kórokozó. Ahogy a tavalyi évben, úgy az idén is megjelent a betegség elsősorban az ÉK-i régióban és az Alföldön, de másutt is előfordul. Lakitelken Kövidinkán, Baján Kékfrankoson, Csátalján toleráns szőlőkön találta meg kollégánk. Kísérleti körülmények között csak kezeletlen kontrollban Lesence faluról is jelezték. Tokaj-Hegyalján vannak területek, ahol rendkívüli méreteket öltött a fertőzés. Főleg ott fordul elő, ahol tavaly zöldszüretet hajtottak végre és leálltak a növényvédelemmel. Továbbá azokban a szőlőkben problémás, ahol ditiokarbamátokat (Polyram, Dithane) vagy a ditianont (Delan Pro) kihagyták a védekezésből. A réz hatástalan a feketerothadással szemben. A szőlő minden fiatal zöld részét fertőzi (levél, levélnyél, hajtástengely, fürtkocsány, bogyók), de a legsúlyosabban a fürtöket károsítja. Meleg, csapadékos időjárási körülmények között a legveszélyesebb, mert akár 80-100 %-os termésveszteséget okozhat. A leveleken sötét körvonallal elhatárolt nekrotikus foltok jelennek meg, míg  a kocsányon hosszanti besüppedés látszódik- mindkét esetben a bőrszövet alatt a piknídiumok láthatóak. A fertőzött bogyók kezdetben világosbarnák, majd sötétre színeződnek és őket összenyomva érezhető a termőtestek tömege. A mumifikálódott fürtrészeken és a talajra hullva is áttelel, 2 évig fertőzőképes. Tavasszal az ideális a fertőzés bekövetkeztéhez a 24 órás levélnedvesség, magasabb hőmérsékletnél ez 7 órára csökken.

A fiatalabb levelek a leginkább fogékonyak- a fürtvirágzat a pártasapkák lehullása után kitett a betegségnek, de a tünetek csak zöldborsó nagyságnál válnak láthatóvá. Kedvező a gomba számára a tartósan csapadékos, meleg nyár.

Ellene integrált módon lehet védekezni, kombinálva az agrotechnikai eljárásokat a kémiai növényvédelemmel. Fontos a múmiák, vagy a fertőzött levelek eltávolítása, a laza lombfal kialakítása. Permetezni a virágzástól számítva érdemes, ditiokarmabátokkal, ditianonnal, szterolgátlókkal, strobilurinokkal vagy boszkalid hatóanyaggal. (Dr. Dula Bencéné).

 

2. ábra Mád-Holdvölgy állomásunk feketerothadás betegség modellje erős május közepi fertőzést jelzett, a hosszú lappangás után a tünetek már megtalálhatók

 

Botritisz:

Eddig külön nem emeltük ki ezt a betegséget- most a fenológia okán tesszük. A botritisz polifág gomba, több gazdanövénye is van emellett nekrotróf, vagyis elhalt szöveti részeken hatol be a növénybe. Virágzás során a pártasapkák leválásának helyén, illetve az elhalt virágrészeken könnyedén telepszik meg a gomba és fertőz fürtrészeket de akár egész fürtöket is károsítva. Érdemes épp ezért virágzáskor a botritisz gomba ellen is védekezni. A másik kardinális időpont az ellene való küzdelemben majd a fürtzáródás lesz.

 

Kártevők

A tarka szőlőmoly rajzását figyeljük, több helyről jelezték a rajzáscsúcsot. Számos ültetvényben látszik a korábbi hidegek miatti stressz hatása. Gubacs-és levélatka kártétel is előfordul elvétve.  Lakitelekről rajzó pajzstetűről érkezett hír, illetve Egerben amerikai szőlőkabóca L1-es lárvákat is találtak már. A lárvák ellen a legkönnyebben ilyenkor tudunk védekezni.

Szivarsodró eszelény kártétel több helyen előfordul (Mátrai borvidék, Kunsági borvidék), igaz gazdasági kárt általában nem okoz, de esztétikait igen. A kígyóaknás szőlőmoly kártétele már mindenhol megtalálható. Rajzáscsúcsa általában nem esik egybe a tarka szőlőmolyéval, ezért a célzott tarka szőlőmoly elleni védekezések nem mindig hatásosak ellene. 

Gyomok

A szőlővel szomszédos - főleg napraforgó - táblákról több gyomirtószer elsodródásról kaptunk visszajelzést. Igaz a preemergens gyomirtások már rég lezajlottak napraforgóban, de a szőlőterületekre besodródott pigment (karotinoid) szintézist gátló gyomirtók tünetei még megtalálhatók. Szeles időben nagy távolságot képesek megtenni ezek a gyomirtószer cseppek és ilyenkor itt-ott kifehéredő pontokat találunk a szőlő levelén. Ha közvetlenül szomszédos állományból sodródik át, akkor a teljes levéllemez képes kifehérdeni, súlyosabb esetben a permetlécsepp helyén a levélszövet el is halhat. Ez utóbbitól eltekintve a szőlő 2-4 hét alatt visszazöldül. Sokat segít, ha nitrogén tartalmú lombtrágyát juttatunk ki, segítve ezzel növényt.

Szőlővédelmi javaslat

Lisztharmat ellen:

A konkrét készítmény javaslatok előtt a kezelések helyzetéről röviden. Jelenleg a gazdaságok többségében egy kén hatóanyaggal, majd ezt követően egy felszívódó hatóanyaggal már védekeztek a lisztharmat ellen. A BASF javaslatában a kétszeri Sercadis (Xemium hatóanyag) kijuttatás első „köre” már kipermetezésre került. Most következik a Xemium hatóanyaggal nem egy csoportba tartozó ((nem SDHI (karboxamid)) készítmény kijuttatása. Ez lehet a triazol molekula vagy a Vivando (metrafenon készítmény). A Sercadis két okból járul hozzá a hatékony lisztharmat elleni védekezéshez. Egyrészt a magas hatékonysága és hosszú hatástartama garantálja, hogy a kórokozó nem képes a kezelést követően ismét gyorsan felszaporodni. Másrészt a fejlesztőmérnökeink által kikísérletezett korai időzítés az, amivel a zsendülésig tartó időszak kezdetén olyan alacsony szinten vagyunk képesek tartani a kórokozót, hogy nem a 2. Sercadiszos kezelést követően már nem marad elég ideje felszaporodni a zsendülésig úgy, hogy gazdasági kárt okozzon.

Kumulus S:    4 kg /ha   (házikerti dózis: 160 g / 10 liter víz). Koncentrációban: maximum 2%-os (maximum 200 g / 10 liter víz)!

+

Vivando: 0,25 l/ha

vagy triazol hatóanyag (ott ahol a feketerothadás indokolja).

 

Peronoszpóra és feketerothadás ellen:

Delan Pro: 2,5 l/ha (házikerti dózis: 50 ml / 10 liter víz)

vagy ahol a feketerothadás indokolja Delan Pro: 3 l/ha)

 

A tarka szőlőmoly első nemzedéke ellen a védekezések már megtörténtek. Amerikai szőlőkabóca ellen viszont innen már védekezhetünk. Az L1-es lárvák ellen elegendő a Rafting alsó dózisát használni:

Rafting: 0,25 l / ha (házikerti dózis: 5 ml / 10 liter víz)

A védekezési időközök 10-12 napnál ne legyenek hosszabbak!

 

Honlap újdonság: Szőlészeti menedzser a Defenso oldalon!

Kövesse a termelési költségeit és gazdasága jövedelmezőségét a legújabb fejlesztésünkkel!

www.defenso.hu > Kalkulátorok > Szőlészeti menedzser

2021. június 10., BASF Hungária Kft. Agrodivízió

 

 

            

1-2. kép: Peronoszpóra levéltünete (Tokaj-Hegyalja, Mád), feketerothadás levéltünet és tavalyi fürtmúmia (Egri borvidék, Eger, Galagonyás-dűlő), Lisztharmat zászlóshajtás tünet (Pannonhalmi borvidék, Pannonhalma) (Fotó: Pintér Tamás, Vizer Bence)

 

3-4. kép: Feketerothadás levél- és fürtkocsány tünet (Bükki borvidék), feketerothadás levéltünet (Tokaj-Hegyalja, Bodrogolaszi) (Fotó: Pintér Tamás)

 

5-6. kép Szivarsodró eszelény munka közben (Mátrai borvidék), amerikai szőlőkabóca L1-es lárvái (Egri borvidék) (Fotó: Dr. Vanó Imre és Pintér Tamás)

 

A noszvaji szőlővédelmi bemutatónk helyszíne növényvédelmi kezelés alkalmával (a fóliával takart oszlopköz a kezeletlen kontroll parcella) (Fotó: Pintér Tamás)