Varasodás
Lisztharmat
Almamoly
Tűzelhalás
Lisztharmat
Peronoszpóra
Botritisz
Feketerothadás
Scroll

Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

Virágzás lisztharmat nyomással

Az elmúlt 10-12 napot a száraz, meleg kánikula jellemezte, ami most a napokban tetőzik. Az elmúlt 12 nap középhőmérséklete 22-25 °C között alakult. A nappali maximum elérte a 33-40 °C-ot. A sokéves átlagtól +4-5 °C-os eltérést jelent. A Balaton tavasszal és nyár elején jellemző „hűtő” hatása a tó környéki készülékeink adataiból még kirajzolódik...

 

Meteorológia, talajok

Az elmúlt 10-12 napot a száraz, meleg kánikula jellemezte, ami most a napokban tetőzik. Az elmúlt 12 nap középhőmérséklete 22-25 °C között alakult. A nappali maximum elérte a 33-40 °C-ot. A sokéves átlagtól +4-5 °C-os eltérést jelent. A Balaton tavasszal és nyár elején jellemző „hűtő” hatása a tó környéki készülékeink adataiból még kirajzolódik. Az előző szőlővédelmi előrejelzésünk alkalmával még határozottabb volt ez a különbség. Itt a nappali maximumok nem olyan magasak, hajnalban viszont nem hűl le olyan mértékben. Ezzel szemben a Kunsági borvidéken egészen az elmúlt napokig 20°C alá le tudott hűlni a levegő hajnalban, ami az asszimilációnak kedvez. Ha ehhez hasonló tartósabb hőhullám, az érés folyamán köszönt be, akkor az a savak csökkenéséhez és a lassabb cukorfelhalmozáshoz vezet. Az állomásadataink alapján az elmúlt időszakban 0-13 mm közötti csapadék hullott. Nyugaton a Soproni borvidéken, a Dél-Dunántúlon a Villányi és Pécsi borvidéken, északon Tokaj-Hegyalján és foltokban a Kunsági borvidéken mértünk kevés csapadékot. 30 napos viszonylatban 40-70 mm csapadékhiányt jelent! A felső 1 méteres talajszelvény szabadföldi vízkapacitásig való telítettségéhez képest 70-130 mm nedvesség hiányzik a talajból. A napi párolgási vízveszteség a BASF 10 napos agrometeorológiai előrejelzése alapján: 6,5 – 7,0 mm/nap.

Fenológia

A szőlő északon fővirágzásban (Tokaj-Hegyalja), míg a Villányi borvidéken már bogyókötődés, borsszem nagyságú bogyóknál tart. Ez az egyik legkritikusabb szakasz a növényvédelmében. A virágzás időtartama fajtánként, de még tőkén belül is eltér. Általában egy virágzat 4-8 nap, míg egy fajta 8-14 nap alatt virágzik el. A Vitis vinifera fajták hímnősek és nagyobb részt önbeporzóak. Az idei virágzás szerencsésnek mondható abból a szempontból, hogy csapadék nem hullott- ami gátolja a megporzást. Viszont a rendkívül erős hajtásnövekedés és a 30 °C feletti hőmérséklet, valamint a 45% alatti páratartalom nem kedvez a folyamatnak. A szekrétumcsepp a virágzás folyamán minden nap megjelenik a bibén, amíg el nem virágzik a kis virág. A rendkívüli száraz melegben viszont gyorsan el is tűnik- a kötődés így nem történik meg. Bórra is nagy szükség van ilyenkor, hiszen a pollen csírázásához nélkülözhetetlen elem. A virágzás rendkívül energiaigényes folyamat, így az összes tápelem, de főleg a már említett bór, magnézium, nitrogén, foszfor, kálium fontos szereppel bír. Csapadékot épp ebben az időszakban ugyan nem igényel a szőlő, de az éves vízszükségletének 10%-át ebben a 10-14 napban használja fel. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre a talajokban – és idén ez valószínű, akkor ez is zavart okoz a kötődésben. Ha a virágok 30-60 %-a termékenyül, már eredményes a virágzás és szép, telt fürtök növekedhetnek- amennyiben a későbbi időjárás kedvező. A virágzáson túl egy rendkívül intenzív hajtásnövekedés is zajlik – konkurálva a tápanyagokért a virágzatok és az új növekmények között. Látható a legtöbb ültetvényben, hogy ugyan rengeteg a fürt, de sok az ún. elrúgott virág az említett okok miatt.

Növényvédelmi szempontból mind a lisztharmat és peronoszpóra, mind a botritisz elleni védelemre fokozottan figyelni kell ebben a stádiumban. Az idei évben a száraz meleg következtében a növényvédelem sikerének pillére a lisztharmat elleni sikeres védekezés.

 

Szőlővédelmi állomáshálózatunk és betegségtérkép (2021.06.23-ig)

 

Kórokozók

Lisztharmat: most nagyon kell figyelnünk!

Megint az első és legfontosabb a betegségek közül; a legtöbb helyen a lisztharmat okoz problémát. A fertőzési nyomás mértéke 100%, az újabb és újabb generációk folyamatosan követik egymást! A levél fonákán és színén is megjelentek már telepei. Ha volt valahol „hézag” a technológiában, annak következménye most már látható- és a frissen kötődött bogyókra is rákúszhat a gomba. Lisztharmat esetében az elsődleges a lombvédelem- ha a levélzet egészséges, a fürtök is azok maradnak. Fontos, hogy tartsuk a 10 napos permetezési fordulót még akkor is, ha a többi betegség elleni védelem ezt nem indokolja. Ügyeljünk arra, hogy a nagy melegekben kerüljük a permetezést. Egyrészt, ha kénnel egészítjük ki a technológiát az perzselhet, ha napközben juttatjuk ki, másrészt a felszívódó hatású készítményeknek is szükséges nedvesség a hatékony védelemhez- ami kánikulában nem adatik meg. Inkább az esti- akár éjszakai, vagy hajnali órákban permetezzünk, mindenképp 30 °C alatt!

1. ábra: A lisztharmat konídiumos alakjának fertőzésveszélye a győrszemerei állomáson

 

Peronoszpóra

Az idei évben eddig is csak néhol mutatta meg magát- most már ezek az olajfoltok is beszáradtak. Köszönhető ez egyrészt a téli csapadékhiánynak, mikor is az oospórák kiszáradhattak, másrészt a jelenlegi időjárás nem kedvez a kórokozónak. Figyeljünk azért arra, hogy ha megérkezik a csapadék, gyorsan megváltozhat a helyzet. Figyeljük a környezeti feltételeket és kövessük az ültetvényünkhöz legközelebb eső Defenso állomás betegség modelljeit és járjuk az ültetvényt! (elérése: www.defenso.hu àÁllomás adatokàSzőlő àÁllomás kiválasztásàBetegség modellek). A feketerothadás már sokhelyütt mutatta meg levél-és kocsány tünettel magát, az ellene való védelemben pedig több peronoszpóra elleni készítmény is bevethető (Delan Pro, Polyram)!

Botritisz

Virágzáskor és fürtzáródáskor menetrendszerű már az ellene való védekezés. Ez a két leginkább kritikus fenológiai stádium a botritisz elleni hatékony védelemben. Ugyan az idei száraz kánikula nem kedvez a betegségnek, azért nem árt a figyelem, hiszen a csapadékhiány ellenére reggelente a lombfal belső részében párás-nedves a környezet- főképp a füvesített sorközökben. Vannak fajták, melyek kifejezetten érzékenyek a virágzáskori botritiszre (pl.: Hárslevelű, Ottonel muskotály) itt érdemes a védelembe beiktatni a megfelelő hatóanyagot. Általánosságban azonban elmondható, hogy idén virágzáskor még nem kell ettől a betegségtől tartani.

 

Feketerothadás:

A gomba ugyan 7-32 °C között fertőz, a mostani kánikulában azonban ehhez 24 órás levélnedvességre is szükség van. A fertőzés létrejöttéhez ideális a 21-24 °C, ekkor már 7 órás levélnedvesség is elegendő a fertőzés bekövetkeztéhez. A feketerothadásnál különösen arra figyeljünk, hogy számos borvidéken már komoly, kialakult tünetei vannak (Balatonboglár, Balatonfelvidék, Eger, Bükki borvidék, Tokaj-Hegyalja). Többségében ezek a május közepi fertőzésekből származnak.. A betegség intenzitása nem hagyott alább, inkább kissé lelassult. Úgy a levélen, mint a kocsányon is láthatóak a tünetek, sőt, továbbterjedt friss foltokkal is találkozni. Itt is érvényes, hogy amint megérkezik a csapadék, a betegség igen erősen fog továbbterjedni a bogyókat veszélyeztetve! Az ellene való védekezés folyamatosságot igényel. Hatékonyak a ditianon (Delan Pro), a ditiokarbamátok (Polyram), szterolgátlók, storbilurinok és a boszkalid tartalmú készítmények.

 

Kártevők

Az amerikai szőlőkabóca L2-L3-as lárvastádiumban van. A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektor szervezete. Így, ha ültetvényünkben jelen van, védekeznünk kell ellene. A tarka szőlőmoly 2. generációja is rajzik. A kártétel sajnos már megmutatkozik a fürtvirágzatokon ott, ahol az első generációnál nem, vagy nem kellő hatékonysággal védekeztek. Mátrából és Kunságból feltűnően sok harlekinkatica-lárvát és „mint érdekesség” szender hernyót is találtak kollégáink.

 

Szőlővédelmi javaslat

Lisztharmat ellen:

Az általános lisztharmat helyzetet jól jellemzi, hogy nem csak a kísérleti bemutató helyszíneink kezeletlen kontrolljában jelent meg a kórokozó (Rádpuszta, Lesencefalu, Szekszárd, Lakitelek, Soltvadkert, Eger, Noszvaj), hanem üzemi körülmények között is jelen van már a konídiumos tüneteivel a levél színi részén és fiatal bogyón is. Ahol a növényvédelmi fordulókban csúszás volt, ott a lisztharmat fertőzött. Jelenleg a gazdaságok zöme a 3. felszívódó készítmény kijuttatását kezdi vagy már megkezdte. Ez a Sercadis második kezelését jelenti. A második Sercadisszal végzett kezelés funkciója, hogy az eddig megőrzött ültetvény egészségét időben kitoljuk a kisbogyós stádium második feléig, azért hogy a fürtzáródásig ne maradjon ideje felszaporodni a lisztharmatnak. Fürtzáródástól már napról-napra csökken a bogyók fogékonysága a lisztharmattal szemben.

Kumulus S:    4 kg /ha   (házikerti dózis: 160 g / 10 liter víz). Koncentrációban: maximum 2%-os (maximum 200 g / 10 liter víz)!

+

Sercadis: 0,15 l/ha (házikerti dózis: 3 ml / 10 liter víz)

 

Peronoszpóra és feketerothadás ellen:

Jelen helyzetben elegendő a Delan Pro alacsonyabb dózisát használni, mert a fertőzési helyzet nem indokolja a maximális dózis kijuttatását. A Delan Pro azon kevés készítmények egyike, amelynek dózisa rugalmasan igazítható a fertőzési helyzethez. Ezáltal költséghatékonnyá tehetjük a védekezést.

Delan Pro: 2,0 l/ha (házikerti dózis: 40 ml / 10 liter víz)

vagy

Soriale: 2,5 l/ha

 

A tarka szőlőmoly második nemzedéke ellen még nem esedékes a védekezés, de aki az amerikai szőlőkabóca ellen még nem védekezett és az ültetvényben jelen van, az haladéktalanul tegye meg.

Rafting: 0,25 l / ha (házikerti dózis: 5 ml / 10 liter víz)

A védekezési időközök 10-12 napnál ne legyenek hosszabbak!

 

Honlap újdonság: Szőlészeti menedzser a Defenso oldalon!

Kövesse a termelési költségeit és gazdasága jövedelmezőségét a legújabb fejlesztésünkkel!

www.defenso.hu > Kalkulátorok > Szőlészeti menedzser

 

2021. június 23., BASF Hungária Kft. Agrodivízió

 

 

 

1-2. kép: Zenit zöldborsó stádiumban (Balatonboglári borvidék), feketerothadás levéltünete Zenit fajtán (Balatonboglári borvidék, Fotó: Vizer Bence)

 

3-4. kép Lisztharmat tünet Kékfrankos bogyón (Szekszárd, Faluhely-dűlő, Fotó: Dr. Hoffmann Péter), Peronoszpóra levéltünete (Tokaj-Hegyalja, Mád), tarka szőlőmoly kártétel fürtben (Egri borvidék, Fotó: Pintér Tamás)

 

5-6. kép: Amerikai szőlőkabóca lárvák a levél fonáki részén, és júniusi cserebogár (Kunsági