Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

Változatos meteorológia, fenológia, betegséghelyzet

Heves esőzések- és aszály. Ragyogó napsütés- és jégverés. Kánikula és nyári lehűlés. Minden előfordult egy időben országunk területén.

Meteorológia:

Heves esőzések- és aszály. Ragyogó napsütés- és jégverés. Kánikula és nyári lehűlés. Minden előfordult egy időben országunk területén.

Az elmúlt 2 hét átlag hőmérséklete 23-25 C°, míg 5 napra vonatkoztatva 17-19 C°. Így is +2-3 C°-kal magasabbak az értékek, mint a sokévi átlag. A legmelegebbet a mádi készülékünk mérte, itt 28,8 C° volt az átlag- de a Szekszárdi és Villányi Borvidék is vezet a hőmérsékletek terén. A leghidegebb a Soproni, Neszmélyi és Somlói Borvidékeken volt- itt 22-23 C°-os átlag hőmérsékleteket mértünk. Csapadék csaknem mindenütt esett, viszont annak mennyisége rendkívül eltérően alakult. 0-55 mm között minden előfordult, de jellemzően Közép-és Észak-Magyarországon hullott több eső.

Az aszály-helyzetet tekintve 10 napos átlagban a Dunántúl nagyobb területein és az Alföld D-DK-i részén komolyabb a csapadékhiány.

Fenológia:

A szőlő növény a bogyóérés különböző fázisaiban tart. Gyakorlatilag a zöld bogyótól a teljes érettségig minden előfordul. Rendkívül heterogén a helyzet fajtától, területtől függően, de még fürtön belül is, főképp, ahol jégkár érte az ültetvényt.

Szőlészeti munkák:

A szüret előtti utolsó munkálatok zajlanak. Csonkázások, sorközművelések, az utolsó permetezések. A Dunántúlon megkezdődött a szüret a Csabagyöngye fajtával. Egyes területeken már az Irsai Olivért is szedik, de a legtöbb ültetvényben jövő héttől kezdődik e fajta szedése. ÉK-Magyarországon kicsit később, inkább augusztus utolsó hetére tehető a kezdeti időpont. Ez nagyjából 2 hetes csúszást jelent az elmúlt évekhez képest. Jellemző, hogy szép ugyan a termés, de a vártnál ebből a fajtából alacsonyabb a mennyiség. Ennek oka lehet a virágzáskori kánikula, mely épp teljes virágzásban érte el az Irsait. Több területen komoly aszálykárral kell számolni, itt gyakori a kényszerérés. Fiatal telepítéseket próbálnak minden eszközzel öntözni- de előfordul az is, hogy termő ültetvényeket csévélődobbal locsolnak, hogy mentsék a növényt és a termést. Másutt viszont elegendő eső esett, főképp a közép-és ék-magyarországi borvidékeken. A jég több alkalommal sújtott le az ország csaknem egész területén, random módon egy-egy település határát érintve. van olyan ültetvény, melyet többször is elért a jég, itt a szüret sajnos nagyon gyengén alakul. De olyan rész is van, ahol egyetlen vihar okán 80% termésveszteséggel számolnak. Másutt, szerencsésebb helyzetben szép termésre van kilátás.

Az biztos, hogy a korai fajták szedése megindul a napokban, de kérdés még, hogy a közép-érésű fajták érésdinamikája miként alakul. Míg az elmúlt években többször előfordult, hogy a fajták „összeértek”, úgy az idén ez nem jellemző.

 

 

 

Kórokozók:

 • A lisztharmat tüneteit sajnos számos helyről jelzik gyakorlatilag az ország egész területéről. Többen úgy látják, hogy a gomba csak a fürtöt fertőzte meg. Előfordul, hogy már csak ez tűnik fel, de levéltünet nélkül nem következik be fürtfertőzés. Nagyon nehéz ilyenkor megállítani a fertőzést. Van olyan készítmény, mely leradírozza a bogyókról a lisztes bevonatot a konídiumokkal, de a gomba a bogyó belsejében tovább él és fejlődik, majd ismét sporulál. Ezen túl a hónaljhajtásokon, új, fiatal leveleken is tömegével képződnek a gomba konídiumai. Fontos figyelni és folytatni a növényvédelmi kezeléseket, a szüret időpont figyelembe vételével. Ha kell, szüret után is folytatni a permetezést, hogy minél kevesebb aszkospóra képződhessen, mely a következő évi fertőzésért lesz felelős.

 

 • Néhol előfordul ugyan peronoszpóra tünet a fiatal leveleken, de komolyabb fertőzésről nem kaptunk hírt.
 • Ott, ahol elegendő csapadék hullott, fel kell készülni  a botritisz elleni védelemre. Ahogy már azt többször írtuk, a 3 fő gombabetegség közül ő az, amire nincs egyszerű, gyors gyógymód. Rendkívül összetett a védelem sikere- minden elemnek stimmelnie kell, hogy a növényvédőszer hatékonyan tudjon dolgozni. Melyek ezek?
  • harmonikus tápanyagellátottság- különös tekintettel a Ca-tartalomra (bogyóhéj-erősítő hatása miatt)
  • szellős lombfal (levelezések, hónaljazások a fürtzónában!)
  • tiszta, művelt/kaszált sorköz és soralj
  • tarka szőlőmoly elleni hatékony védelem
  • tiszta fürtbelső
  • a kezelések többszöri ismétlése, ha szükséges

Fontos időben gondolkodni és a tervezett szüret előtt a várakozási időt figyelembe véve kezelni az ültetvényt. Ha szükséges, akár direkt a fürtzónára koncentrálva végezni a permetezést. Különös figyelmet kell szentelni a jégverte területekre is. Itt kisebb a bogyószám a fürtön belül- és a növény megpróbál kompenzálni. A bogyók viszont kisebb csapadék hatására is könnyen megduzzadnak, repednek, ami azonnal utat enged a botritisz fertőzésnek.

 • Feketerothadásról már minden kollégánk adott hírt, néhol komoly problémát okoz- fürtön is! Figyelni kell azonban, a tüneteket szabad szemmel könnyen össze lehet keverni akár napégéssel, akár másfajta rothadással. Érdemes laboratóriumot felkeresni, mikroszkóp alatt megnézni a bogyókat- a feketerothadás esetében mindig láthatóak a fekete pontok, piknídiumok.

Kártevők:

 • A tarka szőlőmoly 3. generációja is megjelent több helyütt, mely a botritisz megtelepedésének különösen kedvez.

 

Egyéb:

ESCA

A fás betegségek közül a legtöbb tünet most a leginkább szembetűnő- Így van ez az esca esetében is. A jellegzetesen tigriscsíkos levélzet ilyenkor messze világít a területeken. Érdemes most megjelölni az érintett tőkéket és metszéskor visszavágni őket, vagy kivenni a tőkét. És a közvetlen környezetében lévő tőkéket is külön, fertőtlenítés mellett metsszük majd.

Hiánytünetek

Ilyenkor jól megfigyelhetők és elkülöníthetők a külöböző tápelem-hiányok. Különösen feltűnő és gyakori a Mg és Fe- hiány. Még nem késő pótolni, és a levélmintaszedés eredményének függvényében tervezni a tápanyagok pótlását.

BASF szőlővédelmi javaslata:

Peronoszpóra ellen kontakt réz (figyelem, legtöbbje 21 napos ÉVI!!)

Lisztharmat ellen kontakt kén – KUMULUS S

Botritisz ellen Scala (1,75 kg/ha - figyelem, 21 nap ÉVI!!!)

Kékfrankos (Balatonboglár 08.15. VB) 

 

Heterogén fürt, botritisz (Ék-Mo, PT)

 

Irsai Olivér, szüret előtt (Tata 08.17. MN)      

Jégverés után (Dél-Balaton, VB)