Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

Aszály – kényszerérés – némi lisztharmat

Az aszály tovább folytatódik, folyamatosan dőlnek meg az eddigi rekordok mind a hőmérsékleti maximumok, mind a csapadékhiány tekintetében. Az elmúlt 10 napban az átlag hőmérséklet 24-27 C° között alakult- ez +2-4 C°-kal múlja felül az előző évek átlagát

Meteorológia:

Az aszály tovább folytatódik, folyamatosan dőlnek meg az eddigi rekordok mind a hőmérsékleti maximumok, mind a csapadékhiány tekintetében. Az elmúlt 10 napban az átlag hőmérséklet 24-27 C° között alakult- ez +2-4 C°-kal múlja felül az előző évek átlagát.

Az elmúlt 7 nap csapadékösszege (Forrás: BASF iMetos készülékek)

Csapadék ebben az időszakban 0-15 mm esett, mely 9-28 mm-rel kevesebb az eddigieknél; 30 napos viszonylatban pedig 20-60 mm eső hiányzik. A vízhiány a 0-100 cm-es talajmélységben 110-180 mm! A napi evaporáció 4-5 mm!

Vízhiány a 0-100 cm-es talajmélységben (Forrás: met.hu)

Az ország nyugati része, az Alpokalja térsége szerencsésebbnek mondható, ott volt az elmúlt napokban annyi csapadék, mely el is érhette a szőlő növény gyökrézónáját. Az ÉK-i régióban és az Alföldön már a szőlő is az aszálytól szenved. Érdemes figyelni a FAO jelentésit is

Csapadék anomália a világon (Forrás: fao.org)

 

Fenológia:

Zsendülés- kényszerérés. Az aszály következtében a korai fajtáknál tapasztalható a kényszeredett érés. A csapadékhiány miatt a bogyók növekedése csaknem leállt, a bogyóhéj megkeményedett. A levelek lankadnak, az alföldi területek egy részén, ahol a leginkább sújt az aszály, szárazon lehullanak. Vannak területek, ahol az idősebb leveleket már teljesen elveszítette a növény! A fiatal ültetvények különösen szenvednek. A déli-nyugati országrészekben ennyire erős aszálytüneteket elvétve tapasztalni csak, de itt is jelentős terméskiesést okoz az aszály. Ha megérkezik a csapadék, az elparásodott bogyóhéj könnyen megreped és a botritisz megtelepedhet a sebzéseken! Szombat-vasárnapra ez az eső remélhetőleg felüdülést hoz az ország nagy részére! (lásd ábra, a met.hu oldalról)

 

Gombabetegségek:

Mondhatni eltűntek, de ez így nem teljesen igaz. Peronoszpóra, botritisz estében valóban így van, de lisztharmat sajnos több ültetvényben előfordul. Vannak olyan területek, ahol az eddigi 3 védekezéssel is egészséges a szőlő – legalábbis nem a gombabetegségek miatt szenved; míg másutt a 6-7 kezelés mellett is találni lisztharmat tüneteket.

Ami most sokkal látványosabb az egyrészt az esca, másrészt a tápanyag-hiánytünetek. Érdemes most megjelölni a beteg, escás tőkéket és jövőre teljesen visszavágni őket, vagy akár helyükre pótlást tenni. A tápanyagokat mivel nincs víz, amivel fel tudná venni a növény, lombon keresztül feltétlen pótoljuk!

A rovarkártevők közül az amerikai szőlőkabóca ellen ahol előírt a kötelező 3 védekezés, most lehet az utolsó kört kijuttatni. A tarka szőlőmoly 3. nemzedéke is rajzik, de nagyon kevés az egyedszám.

 

Öntözött és öntözetlen Hárslevelű fürtzónája 2022.07.25. (Készítette: Dr. Mikóczy Nárcisz, Tata)

Védekezési javaslat:

  • Secadis (0,15 l/ha)
  • Kumulus S (4 kg/ha)
  • Soriale (2,8 l/LFF m2)