Varasodás
Monília
Lisztharmat
Lisztharmat
Peronoszpóra
Scroll

Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

Meleg, párás idő – minden gombabetegségnek kedvez!

A peronoszpóra primer fertőzése ahogy azt jeleztük is, május elején csaknem mindenütt bekövetkezhetett . Mára olyan területeken is megjelent az elsődleges tünet, ahol az elmúlt években nem volt jellemző!

Meteorológia:

Éjjel 10-12 C°, nappal 25-28 C° meleg van. Eső, záporok, zivatarok csaknem mindenütt előfordultak- szerencsés esetben jég nélkül érkezett csapadék. Egyszerre rövid időn belül nagyobb mennyiség is esik. Rendkívül magas a páratartalom. A következő napokban napi 30 fok körüli maximumok várhatóak, a hétvégén némi lehűlés következik. Csapadékra jövő héten ismét számíthatunk!

                            

Jégverés – Verpelét                                                   Fenológia – fürtmegnyúlás

 fotó: Pintér Tamás                                                     fotó: Dr. Mikóczy Nárcisz

 

Fenológia:

Általában fürtmegnyúlás időszaka- a virágzás várhatóan 10 nap múlva esedékes. Néhol a korai fajtáknál egy-egy virág már kinyílt, de tömegesen még nem jellemző.

Érzékeny stádium mind a növény, mind a gombabetegségek szempontjából!

 

Szőlészeti munkák:

A törzstisztítás-hajtásválogatás zajlik. A sorközök művelése, kaszálása rendkívül fontos! A helyi mikroklímát jelentősen befolyásolja és hatással van a gombabetegségek terjedésére is! A nagy zöldtömeg nehezebben szárad fel és folyamatosan kedvező, párás környezetet biztosít!

 

Gombabetegségek:

Csaknem minden előfordul. És kivételesen a peronoszpórával kezdem.

A peronoszpóra primer fertőzése ahogy azt jeleztük is, május elején csaknem mindenütt bekövetkezhetett. Jeleztük azt is, hogy a hideg idő miatt elhúzódik az inkubációs idő, de a felmelegedéssel ez az idő rohamosan csökken. Mára olyan területeken is megjelent az elsődleges tünet, ahol az elmúlt években nem volt jellemző! Kiemelném Szekszárd, Villány, Mátra, Eger térséget, ahol sokak szerint rég nem látott járvány van kialakulóban! Vannak tőkék, ahol minden levélen megjelent az olajfolt, másutt keresni kell ugyan őket, de jelen vannak és sporulálnak! És vannak olyan területek is, ahol ugyan adottak voltak a feltételek- mégsem tapasztalható tünet – egyelőre. Ennek oka valószínűleg egyedi és helyspecifikus. Néhány órás levélnedvesség-különbség is okozhatja, hogy egyes részeken megjelentek az olajfoltok, másutt nem. Az időjárás rendkívül kedvező a tovább terjedésre és az előrejelzések szerint épp virágzás idejére akár járvány is kialakulhat!!!

 

        

Peronoszpóra Irsai Olivér és Kékfrenkos fajtában – fotó: Pintér Tamás és Dr. Mikóczy Nárcisz


BASF növényvédelmi javaslat:

 • DelanPro 2,5-3 l/ha

vagy

 

 • Orvego 0,8 l/ha

 

A lisztharmat tüneteiről is kaptunk hírt, már a konídiumok okozta másodlagos fertőzések jellemzőek. Emellett, ahol tavaly jelentősen felszaporodott szüret után lombon is a gomba, a zászlós hajtások is előbújtak- innen tömegével képződnek konídiumok és fertőzhetik be a teljes területet.

 

BASF növényvédelmi javaslat:

 • Sercadis 0,15 l/ha + Kumulus 4 kg/ha

vagy

 

 • Revyona 1 l/10.000 m2 LFF + Kumulus 4 kg/ha
  A Revyona dózis meghatározása a lombfal magasságától illetve sortávtól függ. Ehhez nyújt segítséget kalkulátorunk, ami az alábbi linken elérhető: BASF (defenso.hu)

 

A botritisz ugyan még kevesebb gondot okoz, de virágzás végén, a pártasapkák lehullásával olyan felület képződik számukra, ahol meg tudnak telepedni.

 

A kártevők közül a tarka szőlőmoly rajzásdinamikája sok esetben nem fellelhető, alacsony egyedszámban- vagy egyáltalán nem fognak a csapdák. Viszont a szőlő levélatka, valamint gubacsatka szokatlanul nagy egyedszámban van jelen egyes területeken. Ott, ahol már jelentős lombfelület károsodik, vagy akár a virágzatot is támadják, feltétlen megfelelő rovarölőszerhez kell folyamodni! Van, ahol levélatkára gyanakodnak, de a permetezés ellenére sem javul a helyzet. Itt érdemes megnézetni a leveleket, lehetséges, hogy nem is az atka szívogatja őket, hanem a szőlőtripsz károsít. Ennek megfelelően válasszunk rovarölő készítményt!

 

Permetezések:

Van, aki az első kezelésnél tart, de a többség a második permetezést végzi épp.

Fontosnak tartom kiemelni a következőket:

 • integrált személettel végezzük a permetezést is
 • tegyünk meg mindent a páratartalom csökkentése érdekében! (szellős lombfal, tiszta soralj, kaszált/művelt sorköz)
 • rövidítsük a permetezési fordulókat. Ha már tünetet tapasztalunk, az legyen 79 nap, ha még nem, akkor 10-12 nap. Ennél több semmiképp sem!
 • a megfelelő készítményt válasszuk mindig az adott helyzethez igazodva
 • a kijuttatás legyen pontos! Ellenőrizzük a szórásképet.
 • gyakran várunk a jobb időjárási körülményekre, de most ne hezitáljunk! Nyilván erős szélben vagy esőben nem ajánlott permetezni, de amint lehet, kezeljük az ültetvényt!
 • borús időben megoldás lehet ha minden 2. sort kezelünk és visszatérünk a kezeletlen részekre amennyiben nem ered el az eső
 • csapadék után mindig ismételjük meg a kezelést, figyelembe véve a készítmények felszívódási idejét
 • ha szükséges alkalmazzunk kombinációkat