Varasodás
Monília
Lisztharmat
Lisztharmat
Peronoszpóra
Scroll

Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

A lisztharmat még mindig jól érzi magát

Sajnos a kánikulai meleg, a magas UV sugárzás miatt az érés nagyon lassan zajlik- vannak napszakok, mikor teljesen leáll a légzés, párologtatás, a sztómák teljesen zártak.

Meteorológia:

Az elmúlt 10 napban az Alföldön 6-14, míg az ország többi részén 20-55 mm csapadék hullott. A legtöbb eső a nyugati-délnyugati területeken esett. Gyakran vihar közepette jéggel együtt érkezett. Érdekes megfigyelni az OMSZ adtait (forrás: www.met.hu), miszerint az ÉK-i és DNY-i országrészek kivételével az elmúlt hónapban 10-30 mm-rel kevesebb esp esett, mint a sokévi átlag!

 

 

Vihar okozta kár Verpeléten (fotó: Pintér Tamás)

 

Ugyanakkor az átlag hőmérséklet 22-24 °C, ami 2-4 fokkal MAGASABB a megszokottnál!

 

A napi evaporáció 4-5 mm! Mindennek – a lehullott csapadék mennyiségének és a magas hőmérsékletnek – eredménye, hogy a talajban a vízhiány a 0-100 cm-es mélységben az Alföldön eléri a 140-150 mm-t, de az ország egészén jelentős a talaj vízhiánya!

 

 

Fenológia:

Vannak fajták, amik még mindig a fürtzáródás állapotában vannak, de jelentős részük az érés stádiumában tart. Sajnos a kánikulai meleg, a magas UV sugárzás miatt az érés nagyon lassan zajlik- vannak napszakok, mikor teljesen leáll a légzés, párologtatás, a sztómák teljesen zártak.

 

Szőlészeti munkák:

Már a 2. csonkázás is zajlik, a sorközöket kaszálják, vagy más módon művelik. A soraljak második gyomirtása is megtörtént. A permetezések száma változó- van, aki 4-5, mások 7-8 kezelésen is túlvannak.

 

Betegségek:

A kánikulai meleg a peronoszpórának nem kedvez ugyan, de ahol reggel párás-nedves a lomb, még számolni kell vele. Igaz, a fürtök-bogyók nagy része már nincs kitéve a fertőzésnek, de a fiatal levelek még igen- illetve a kései fajtáknál lehet még fürtkár is. A korábbi, virágzáskori fertőzések nyomai még látszódnak. Laza a fürt ott, ahol már kiperegtek a beteg elszáradt bogyók, másutt még száraz fürtrészek is láthatók. Sajnos vannak területek, komplett dűlők, ahol jelentős, 20-50 % közötti a peronoszpóra okozta kár. Sőt, ennél rosszabb helyzet is kialakult… Másutt pedig akár enyhébb technológia mellett sincs kár. Hogy mi okozza a különbségeket, arról szezon végén érdemes majd szót ejtenünk.

Peronoszpóra fertőzés következménye Hárslevelű fajta fürtjén (fotó: Dr. Mikóczy Nárcisz)

 

A lisztharmat viszont jól érzi magát a jelen feltételek mellett és eddig ugyan kevesebb problémát okozott, mint a peronoszpóra, most változik a helyzet. Sokhelyütt megjelent, fürtön-lombon egyaránt. Még van idő komolyabb, szisztemikus készítménnyel megfékezni a betegséget, de hamarosan erre már csak a kén vagy más, alternatív megoldás áll rendelkezésre az élelmezés-egészségügyi határidők miatt!

 

A feketerothadás levéltünetei is egyre többhelyütt jelennek meg. A növényvédelmi technológia során ügyeljünk, hogy olyan hatóanyagot válasszunk, mely ellene is védelmet nyújt!

  

Lisztharmat és feketerothadás (fotó: Csomós Bálint és Mérai Imre)

 

A botritisz ellen védelem alapja az, hogy fürtzáródás előtt közvetlen permetezzünk olyan készítménnyel, mely bejut a fürt belsejébe. Később erre nincs lehetőség. Mindemellett a legösszetettebb védelmet igényli ez a betegség, hiszen a növényvédőszer mellett még sokminden befolyásolja a betegség megjelenését, lefolyását. Elsősorban az augusztus-szeptemberi csapadék mennyisége, eloszlása- de emellett számos más tényező, amire hatással lehetünk. Például a szellős lombfal – bár a fürtzóna levelezéstől most tekintsünk el a napégés veszélye miatt – tiszta, gyommentes soralj, kaszált sorköz, megfelelő tápanyag-ellátottság, különös tekintettel a levelek Ca-tartalmára! Ugyanis ez befolyásolja a bogyóhéjat alkotó sejtsorok számát. És a molyok elleni védelemre is ügyelni kell, a tarka szőlőmolynak idén is kialakulhat a 3. nemzedéke, figyeljük a csapdákat! Ha nem tudtuk megállítani az elmúlt 2 nemzedéket, most fokozott óvatosságra van szükség, hiszen óriási kárt okozhat és hozzájárulhat a botritisz kialakulásához a szőlőmoly is.

 

Egészséges, ígéretes termést hordozó Cserszegi fűszeres tőkék öntözött-tápoldatozott ültetvényben. (fotó: Dr. Mikóczy Nárcisz)