Varasodás
Monília
Lisztharmat
Lisztharmat
Peronoszpóra
Scroll

Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

A finisben is figyeljünk!

Most már csaknem minden előfordul. Lisztharmat, peronoszpóra, botritisz, hiánytünetek, fás megbetegedések.

A finisben is figyeljünk!

 

Meteorológia:

Az elmúlt 10 nap hőmérséklet-és csapadék viszonyai is szélsőségesen alakultak. 5 napja elállt az eső és a hőmérséklet is végre a megszokott, 22-23 fok körül alakul. Az ezt megelőző egy hétben viszont szokatlanul hideg, csapadékos volt az idő. 10-60 mm eső esett, hozzá 18-21 fokos hőmérséklet párosult, ami az átlagtól 2-3 C°-kal alulmarad! Ez a váltás jelentősen befolyásolta – szerencsés módon – a betegségek alakulását, de még nem dőlhetünk hátra!

 

Fenológia:

Érés, zsendülés. A fürtök teljesen zártak, tömöttek, a bogyók teltek, csattanásig feszültek. Az érés azonban a legtöbb fajta esetében vontatott, 2-3 héttel elmarad a megszokottól.

Betegségek – növényvédelem:

Most már csaknem minden előfordul. Lisztharmat, peronoszpóra, botritisz, hiánytünetek, fás megbetegedések.

Közülük a botritiszre koncentrálnak legtöbben, ami érthető- nyilván a termés további megóvása a legfontosabb. Körülbelül 2 hete beindult egy nem kívánatos folyamat- a fürtökön belül egy-egy bogyón már láthatóak voltak a fakó- és szürkerothadás tünetei. Az eső azonban elállt, a nap is kisütött- ez sokat lendített azon, hogy a fertőzés leálljon. De amint érkezik akár egy kisebb mennyiségű csapadék is, ezekből a gócokból még komoly fertőzés lehet! Érdemes K és Ca-tartalmú lombtrágyákat használni, a fürtzónát levelezni – napégés valószínűsége már kisebb -, kaszálni a sorok alját, sorközöket. Beavatkozás most még nem indokolható, de legyen készleten botriticid készítmény arra az esetre, ha csapadék után beindulna a gombabetegség, azonnal közbe tudjunk lépni!

Többen a lisztharmat elleni készítményeken spóroltak, kompenzálva a peronoszpóra elleni védelemre fordított ráfordítás-többletet. Itt azért bele-belekap a betegség a fürtökbe is. Ezeken a területeken mindenképp blokkolni kell a betegséget! Másutt is indokolt akár egy kontakt kén kezelés- nem engedhetjük még el mint ahogy a peronoszpóra elleni védelmet sem! A hónaljhajtásokon tömegével jelennek meg olajfoltok, sporulál a gomba és terjed. Ezekből aztán óriási számú áttelelő képlet is keletkezik, ami a jövő évi védelmet nehezíti meg. Még legalább egy- késői érésű fajtáknál több, kontakt kezelés beiktatható ellene.

Minden esetben figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre és ennek függvényében döntsünk a kezelésről és válasszunk megfelelő készítményt!

 

Javasolt készítmények:

botritisz:

  • Scala 1,75 l/ha

lisztharmat:

  • Kumulus 4 kg/ha

 

peronoszpóra:

  • DelanPro 2,5 l/ha

vagy

  • Polyram DF 2,5 kg/ha

 

A fás betegségek, leggyakrabban az Esca tünetei most már látványosan mutatkoznak. Érdemes ezeket a tőkéket megjelölni és vagy cserélni őket, vagy a metszéskor visszavágni- némi esélyt adva arra, hogy megmenekül a tőke.

Ne feledkezzünk meg AKG kötelezettségünkről sem. Augusztus 31-ig a levélmintákat el kell juttatni az akkreditált laboratóriumba növényanalízisre!

Nincs elérhető leírás.

Nincs elérhető leírás.

Lisztharmat fertőzés fürtön           Botritisz bogyókon                    Peronoszpóra hónaljhajtáson

 

Nincs elérhető leírás.

Egészséges Ezerjó termése