Varasodás
Monília
Lisztharmat
Lisztharmat
Peronoszpóra
Scroll

Ha szeretne értesülni a fontos hírekről, előrejelzésekről, engedélyezze az értesítéseket!

A szüret a legfontosabb, de ne feledkezzünk meg növényvédelmi feladatainkról sem!

Ez az az időszak, amikor már minden betegséget megtalálunk szinte minden ültetvényben!

Meteorológia:

Szerencsések vagyunk az időjárással! Eddig csapadékmentes volt a szüreti időszak jó része. Az elmúlt 10 napban nem volt eső, 30 napos intervallumban 10-50 mm esett. Viszont a napi hőingás magas, a lomb, a soralj és-köz és a fürtök is vízben úsznak a délelőtti órák jelentős részében. A 10 napos átlag-hőmérséklet 19-21 C°, ami 2 fokkal haladja meg a sokévi átlagot. Csapadékot -lehűléssel együtt - csütörtökre várunk, ami valószínűleg megpecsételi majd a még kint lévő termés sorsát. Remélhetőleg nem lesz jelentős mértékű a lehullott eső és további károsodás nélkül tudjuk a szüretet folytatni.

 

Fenológia:

A szőlő érett, bár a mustfokok azért elmaradnak a várttól és gyakran a savak is magasan vannak még. A korai fajták szürete általában már lezajlott, a középérésű fajták betakarítása zajlik. A nyári időjárás – a kánikulai száraz meleg, majd a csapadékos, hideg, őszi idő – nem kedvezett az érési folyamatoknak. A bogyóhéj a legtöbb fajtánál elvékonyodott, megrepedt. A botritisz szabad utat kapott. Teltek, kompaktak a fürtök. Ahol a peronoszpóra is elvégezte a dolgát, a megmaradt kevesebb termés kitelt szemekkel könnyebben sérül. A virágzás is elhúzódó volt, a különböző időpontokban kötött bogyók most különböző méretet jelentenek- ez is a botritisz helyzetét javítja.

 

Gombabetegségek:

Ez az az időszak, amikor már minden betegséget megtalálunk szinte minden ültetvényben! Mindennek mértéke azonban nem elhanyagolható tényező és kivetíti a jövő évi helyzetet is! Sajnos sok elhagyott ültetvény van az országban a nyár eleji peronoszpóra-fertőzések miatt; ott hagyott területek, amiket nem tudtak megmenteni, vagy nem lett volna gazdaságos a védekezés. Ezeken a területeken jórészt már levél sincs! Kérdés, mennyi tartalék-tápanyaggal indul neki a télnek a szőlő. Ahol van még lomb, ott pedig tombol a peronoszpóra mellett a lisztharmat is, tömegével ontva a spórákat, amik betelelnek. A legtöbb művelt ültetvényben a hónaljhajtások friss levelein megjelenik ilyenkorra a peronoszpóra. Szüret utáni kezelést is érdemes beiktatni még akkor is, ha 2023-ban rendkívül magasak voltak a növényvédelmi költségek. A botritisz pedig sajnos már anyagi veszteséget is jelentős mértékben okoz. Ha megtehetjük, szüreteljünk minél hamarabb! Ilyenkor a kémiai védelem már nem sokat jelent. Nehéz egy-egy beindult fertőzési gócot blokkolni. Ahogy azt sokszor írtuk, komplex szemléletet igényel a növényvédelem, de ebből is leginkább a botritisz elleni küzdelem.

ESCA és egyéb, fás betegségek:

Ahogy az a mellékelt fotókon is látszik, most különíthetőek el legkönnyebben a beteg, fertőzött tőkék. Vegyük a fáradságot és jelöljük meg az érintett tőkéket! Metszéskor érdemes őket visszavágni, egy kis esélyt adva, hogy a tőke megmeneküljön. Az ollót feltétlen fertőtlenítsük utána! Ha nem tudjuk, milyen betegségről van szó, vegyünk mintát, vizsgáltassuk be!

Tápanyag-problémák:

Sok hiánytünet most mutatkozik meg leginkább. Az éréskori levélminta-vétel eredményei alátámaszthatják ezen tünetek létjogosultságát- és ennek megfelelően, figyelembe véve a termés mennyiségét is, készítsünk tápanyag-pótlási tervet. Nem feltétlen a szüret ideje alatt, de előre gondolva a jövőre.